„SLON U SOBI“: U petak u Rijeci počinje zanimljivo debatno natjecanje srednjoškolaca

Idi na originalni članak

U Rijeci se od 29. do 31. siječnja održava „Slon u sobi“ – prvo izdanje debatnog natjecanja za srednjoškolce, u organizaciji Rotaract kluba Rijeka i Riječke debatne unije, s potporom Hrvatskog debatnog društva

Oglas

Projekt je osmišljen radi poticanja kritičkog mišljenja među mladima te kako bi ih se motiviralo na informiranje o aktualnim životnim temama.

Prvi dio programa održat će se u petak i subotu u prostoru Rotary kluba u Vili Ružić, a uključivati će besplatne radionice koje će voditi predavači iz Zagreba i Rijeke te prva tri kola natjecanja.

U nedjelju nas očekuje veliko finale debatnog natjecanja u Gradskoj vijećnici tijekom kojeg će počasni suci biti i glazbenik Damir Urban, književnik Valerio Orlić i prorektorica riječkog Sveučilišta Snježana Prijić Samaržija.

Program je besplatan za sve učenike, a očekuje se preko 50 sudionika iz riječkih, opatijskih, pazinskih i zagrebačkih škola. Ovo će ujedno biti odlična prilika za stvaranje novih poznanstava, međusobno povezivanje, razmjenu mišljenja o raznim temama te za poticanje učenika na uključivanje u izvanškolske aktivnosti.

Zanimljivo je istaknuti kako će se u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka za ovu prigodi napraviti prigodni pehari pomoću 3D printera.

Projekt je nazvan „Slon u sobi“ jer se istovremeno željelo dati zanimljiv i privlčcan naziv događaju ali i uputiti na to da postoje mnoge stvari o kojima, posebice mladi, ne razgovaraju dovoljno iako utječu na njih.

O Rotaractu i Rotaract klubu Rijeka

Rotaract je neprofitna organizacija osnovana od strane Rotary International koju čine mladi ljudi u dobi od 18 do 30 godina. Rotaract klub predstavlja dio globalne težnje poticanja mira i međunarodnog razumijevanja u svijetu kroz organizaciju različitih projekata i aktivnosti. Među glavnim ciljevima Rotaracta su unaprjeđenje znanja i vještina, poticanje socijalnih aktivnosti i rješavanja problema u zajednici, umrežavanje, promicanje osviještenosti o humanitarnome radu te rušenje raznih predrasuda među mladima. Rotaract klub Rijeka redovito kroz različite aktivnosti i projekte surađuje s ostalim Rotaract i Rotary klubovima u Hrvatskoj i inozemstvu.

O Riječkoj debatnoj uniji

Inicijativa studenata Riječke debatne unije je skupina studenata riječkog Sveučilišta koja se već nekoliko godina aktivno bavi debatom na lokalnom, nacionalnom i internacionalnom nivou. Sudjelovali su na brojnim turnirima uključujući svjetska i europska prvenstva gdje su komunicirali i natjecali se na hrvatskome i engleskome jeziku. Teme kojima se bave pokrivaju širok raspon društvenih, znanstvenih, religijskih, političkih te moralnih pitanja.

Exit mobile version