DOBRE VEZE IZMEĐU DVIJE DRŽAVE

Službeni posjet mađarskog veleposlanika NJ. E. Csabe Demcsáka Opatiji

U službenom posjetu Gradu Opatiji boravio je danas mađarski veleposlanik u Republici Hrvatskoj NJ.E. Csaba Demcsák sa suradnicima.

Na primanju za veleposlanika gradonačelnik Fernando Kirigin je naglasio iznimno dobre veze između dvije države te povijesne spone koje Opatiju posebno povezuju s Mađarskom.

– Osim zajedničke povijesti, danas se možemo pohvaliti činjenicom da mađarski gosti sve više dolaze na Kvarner, osobito u Opatiju te su sada po statistikama na 4. mjestu. Raste i interes mađarskih investitora, upravo se gradi hotel u Ičićima čiji je investitor mađarski poduzetnik, a i novi vlasnici Hotela Mozart su Mađari. Grad Opatija njeguje dugogodišnje prijateljstvo s mađarskim Balotonfuredom, s kojim smo pobratimljeni od 1996. te sve ove godine održavamo veze kroz posjete naših građana i uzvratno prijatelja i z Mađarske Opatiji, kazao je gradonačelnik Kirigin.

VIDEO DANA:

Veleposlanik Demcsák je posebno izrazio želju za daljnjim jačanjem suradnje u području kulture i gospodarstva.

Izaslanstvo mađarskog veleposlanstva danas je posjetilo Opatiju u  povodu prigodnog obilježavanja obljetnice smrti slavnog mađarskog premijera – grofa Gyule Andrassya. Ispred spomen ploče na Črnikovici gdje je grof Andrassy boravio i preminuo održana je kratka komemoracija.

Grof Gyula Andrassy bio je jedan od najmoćnijih mađarskih političara u povijesti. Od 1871. do 1879. godine  bio je ministar vanjskih poslova Austro-Ugarske. Kao takav, bio je glavni eksponent politike Austro-Ugarske u doba kad je ona bila značajna sila. Grof Gyula Andrassy bio je i prvi premijer tj. ministar-predsjednik Ugarske u sastavu dvojne monarhije, a ujedno i jedan od najvažnijih tvoraca Austro-ugarske nagodbe iz 1867., kao i godinu dana kasnije donesene Hrvatsko-ugarske nagodbe.

Na komemoraciji su sudjelovali i članovi Demokratske zajednice Mađara Hrvatske – Udruge PGŽ.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari