U DJEČJOJ KUĆI

Galerija | Smotra izvannastavnih aktivnosti u osnovnim školama Grada Rijeke; Učenici učenicima predstavili programe Građanskog odgoja i Moje Rijeke

U Dječjoj kući održana je smotra izvannastavnih aktivnosti u sklopu koje su učenici starijih razreda nekoliko riječkih osnovnih škola predstavili programe Građanskog odgoja i obrazovanja i Moje Rijeke učenicima četvrtih razreda, kako bi ih zainteresirali i motivirali da se sljedeće školske godine uključe u ove programe.

U programu su sudjelovali učenici, ravnatelji i profesori osnovnih škola Nikola Tesla, Pećine, Podmurvice, Centar Fran Franković, OŠ/SE Dolac te Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka. Učenici su predstaviti svoja znanja i vještine koje su stekli pohađajući navedene izvannastavne aktivnosti, podijelili su svoja iskustva, govorili o temama koje su obuhvaćene programom ovih izvannastavnih aktivnosti i objasnili zašto vole pohađati ove programe. Također, bila su postavljena dva punkta unutar Dječje kuće u sklopu kojih su učenici zajedno zaigrali Interaktivni memory i Ri Route.

Učenike je pozdravio i riječki gradonačelnik Marko Filipović rekavši kako su programi Moja Rijeka i Građanski odgoj i obrazovanje inovativni programi u sklopu sustava obrazovanja te kako je upravo Rijeka bila pionir po pitanju uvođenja Građanskog odgoja u škole.

„Naš riječki model Građanskog odgoja preuzeli su brojni gradovi, općine i županije. Taj program je jedan nadstandard u odgojno-obrazovnom procesu i žao mi je što nije dostupan svoj djeci u Hrvatskoj, nadam se da će jednog dana biti budući da je riječ o programu koji učenike uči da budu odgovorni i aktivni u svojoj zajednici, da prepoznaju probleme u svojoj okolini, uči ih da jednog dana budu svjesni i savjesni građani. Također, kroz program Moja Rijeka uče više o svom kraju, svom gradu, njegovoj povijesti i kulturnoj baštini“, rekao je gradonačelnik Filipović dodavši kako je nužno ulagati u djecu i mlade koji nisu samo budućnost nekog društva već i njegova sadašnjost.

Program „Moja Rijeka“

Grad Rijeka od 2012. godine u svojim školama provodi originalan te među učenicima iznimno popularan program „Moja Rijeka”. Edukativni program  „Moja Rijeka“ uveden je u osnovne škole Grada Rijeke s namjerom pružanja najmlađim sugrađanima mogućnosti stjecanja većih znanja o vlastitom gradu te stvaranja pozitivnog emocionalnog odnosa učenika prema njihovom neposrednom okruženju.

Program je dostupan svim riječkim osnovnim školama, a trenutno je u njega uključeno 686 riječkih osnovnoškolaca iz 19 riječkih škola.

Programom „Moja Rijeka“ uspješno se potiče učeničko jezično i stvaralačko izražavanje vezano uz brojne povijesne, geografske, umjetničke, kulturne i sportske znamenitosti grada Rijeke. Sve spomenuto sadržano je u dva priručnika za zavičajnu nastavu „Moja Rijeka” od kojih je jedan namijenjen učenicima 5. i 6., a drugi učenicima 7. i 8. razreda te oba sadrže po 33 različite lekcije. Priručnici su prevedeni na talijanski jezik u svrhu približavanja sadržaja učenicima talijanske nacionalne manjine.

Također, vrijedi istaknuti da su priručnici bogato ilustrirani te opremljeni didaktičko-metodičkim sastavnicama koje upućuju na način obrade sadržaja, istraživačke i stvaralačke poticaje i smjernice. Unutar svake jedinice sadržan je i niz korespondentnih sastavnica kojima se upućuje na interdisciplinarnost.

Program se u potpunosti financira iz proračuna Grada Rijeke, a razini jedne školske godine  osiguravaju se sredstva u iznosu od oko 40.000 eura.

Građanski odgoj i obrazovanje po riječkom modelu

Grad Rijeka je školske 2016./2017. godine uveo Građanski odgoj i obrazovanje (GOO) u svoje osnovne škole kao zaseban predmet, odnosno izvannastavnu aktivnost, čime je Rijeka postala prvi grad u Hrvatskoj koji je na sustavan i promišljen način omogućio svojim učenicima kvalitetno građansko obrazovanje, neovisno o njihovoj socioekonomskoj, obiteljskoj ili bilo kojoj drugoj situaciji.

Građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavnu aktivnost danas u riječkim gradskim osnovnih školama pohađa 630 učenika.

Glavni cilj uvođenja GOO-a bio je doprinijeti ostvarenju vizije razvoja informiranog, aktivnog i odgovornog građanstva. Taj proces započinje upravo obrazovanjem djece o njihovoj važnoj ulozi u zajednici, o pravima, ali i odgovornostima koje imaju kao građanke i građani u demokratskom građanskom društvu te o važnosti tolerancije, ljubaznosti, poštovanja prema sebi i drugima te preuzimanja aktivne uloge u zagovaranju ljudskih prava.

Za provođenje GOO-a u školama izrađena su dva priručnika: priručnik „Učenik građanin“ namijenjen učenicima 5-ih i 6-ih razreda te priručnik „Učenici građani: informirani, aktivni i odgovorni“ za učenike sedmih i osmih razreda osnovnih škola. Također, za učenike su izrađene i građanske mape koje oni u nastavi koriste umjesto klasične bilježnice.

Izrađeni su i materijali za učitelje provoditelje koji su koncipirani kao detaljna i po svim elementima razrađena uputa za rad.

Svi materijali besplatni su za učenike i učitelje. Također, svi materijali za učenike prevedeni su i na talijanski jezik.

Provedba programa Građanskog odgoja i obrazovanja u potpunosti se financira iz Proračuna Grada Rijeke koji je do sada u implementaciju GOO-a i popratne aktivnosti uložio oko 330.000 eura, dok se na godišnjoj razini izdvaja oko 40.000 eura, pretežito za honorare učitelja provoditelja u uključenim riječkim školama.

Riječki model GOO-a do sada su  prepoznali i bez naknade preuzeli Gradovi Čakovec, Pula, Pazin, Umag, Labin, Poreč, Rovinj, Sisak, Osijek, Opatija, Vrbovec i Križevci, zatim Međimurska županija, Istarska županija, Primorsko-goranska županija i Krapinsko-zagorska županija te Osnovna škola Ludina iz Velike Ludine.

Građanski odgoj i obrazovanje do sada je prepoznat i podržan nizom priznanja i nagrada.

2017. godine je središnji koordinacijski odbor akcije Gradovi i općine – prijatelji djece GOO-u dodijelio nagradu Naj akcije.

Iste, 2017. godine, Udruga gradova je u sklopu dodjele priznanja pod nazivom INpuls, proglasila je riječki model GOO-a najboljim u kategoriji „Grad građana”.

U 2018. godini Europska komisija objavila je analizu politika obrazovanja, usavršavanja i osposobljavanja u zemljama članicama EU za 2018. godinu. U dijelu analize koji se bavi Hrvatskom posebno je istaknut riječki model GOO-a.

2019. godine Grad Rijeka je za riječki model GOO-a dobio nagradu „Gradovi za jednakost“ kao najbolje ocjenjen grad za osobito istaknutu praksu u području jednakosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari