SNAŽAN ODJEK SUBOTNJEG KONCERTA: Riječani iznimnim odazivom podržali nastojanja Udruge za Down sindrom “Rijeka 21”

„Samo je nebo nama granica“ naziv je pjesme a ujedno i slogana pod kojim je u subotu na riječkom Korzu održan spektakularni koncert Udruge za sindrom Down „Rijeka 21“ čime je javnost dodatno senzibilizirana za pojavnost i specifičnosti onih koji žive s Down sindromom

IMG_0062

Bila je to prilika i da se široj riječkoj javnosti još jednom predstavi pjesma „Samo je nebo nama granica“ proizašla iz ideje Ivane Marčelje i Karoline Hauptfeld. One su pokrenule snimanje prigodnog glazbenog broja s ciljem senzibiliziranja javnosti o Down sindromu.

Tekst je napisala Karolina Hauptfeld, a na inicijativu Ivane Marčelje okupljena je velika grupa izvođača – najvećih nada kvarnerske glazbene scene. Za aranžman su se pobrinuli Aleksandar Valenčić i Katarina Jurić.

IMG_0061

Udrugu Rijeka 21 vodi Crikveničanka Edita Kalanj koja međutim ističe kako su svi aktivni članovi udruge zaslužni za provođenje njhovih akcija, pa tako i ove subotnje na Korzu u kojoj su aktivno sudjelovali Škola za balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica, Zumba RijekaChikaZ, ’60 River band, Riječki dečki,  Centar za autizam…

IMG_0064

Udruga okuplja više od 120 članova, od toga 40-tak djece i osoba sa sindromom Down dok ostalo članstvo čine njihovi roditelji i članovi užih obitelji. Nastoje osigurati individualne stručne tretmane i savjetovanja logopeda a za starije članove druženja, razne radionice…  Žale se na kronični nedostatak stručnih tretmana za djecu – nedostaju rehabilitatori, fizioterapeuti, a pogotovo logopedi.

– Ni u jednoj ustanovi zdravstva, socijalne skrbi ili odgojno obrazovnoj dijete sa sindromom Down do polaska u školu ne može dobiti tretman logopeda, a neophodan je svakom našem djetetu barem jednom tjedno, već od prvog mjeseca života! Otvaranje kabineta, ambulante, ili ustanove za ranu intervenciju pomoglo bi, ne samo djeci sa sindromom Down, nego mnogima koji imaju različite poteškoće u razvoju. Za stariju djecu nedostaje referentno mjesto, ambulanta ili slično, gdje bi roditelji dobili informacije koje pregleda obavljati, o čemu voditi računa i na što obratiti pažnju, kada djeca više nisu pod skrbi Dječje bolnice, pa su roditelji prepušteni intuiciji, informacijama od drugih roditelja ili s interneta, rekla je za NL Edita Kalanj.

Velikom broju na koncertu okupljanih Riječana obratile su se i zahvalile Edita Kalanj, predsjednica Udruge Rijeka 21 te Ankica Perhat, pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb.

Program je vodio Alen Polić, a predstavilo se čitav niz pjevača, zborova i grupa među kojima su bili i Vokalni studio Rijeka, Antonela Doko…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari