POVEĆANJE CENZUSA PRIHODA

Socijalna pomoć u Rijeci bi se mogla povećati za 25 posto! Donosimo detalje

Foto: Ilustracija (Riportal.hr)

Gradskom vijeću upućen je prijedlog izmjena Odluke o socijalnoj skrbi, kojom se u prvom redu predlaže povećanje cenzusa prihoda za utvrđivanje uvjeta o korištenju socijalne pomoći za 25 posto

Prilikom usvajanja Proračuna Grada Rijeke za 2020. godinu, u Proračunu su u razdjelu Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb su temeljem amandmana Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb Gradskog vijeća Grada Rijeke osigurana dodatna sredstva za provođenje Odluke o socijalnoj skrbi.

Povećanje cenzusa prihoda

S ciljem pružanja bolje razine zaštite građanima kojima prijeti siromaštvo predlaže se povećanje cenzusa prihoda za 25%, odnosno da uvjet prihoda ispunjava samac s prihodom do 2.875,00 kuna, dvočlano kućanstvo s prihodom do 3.625,00 kuna, tročlano kućanstvo s prihodom do 4.875,00 kuna, četveročlano kućanstvo s prihodom do 6.250,00 kuna, a ako kućanstvo ima više od četiri člana, cenzus prihoda za svakoga se člana povećava za 875,00 kuna.

Novi gradski cenzusi prihoda viši su za 16% do 20% od ustanovljenih pragova rizika od siromaštva obzirom na brojčanu strukturu kućanstava.

Novčana pomoć za umirovljenike

Predlaže se da pravo na novčanu pomoć za umirovljenike može ostvariti korisnik čiji mjesečni iznos mirovine ne prelazi iznos od 1.700,00 kuna, umjesto dosadašnjeg iznosa od 1.400,00 kuna. Uz to dodatno se predlaže da pravo na novčanu pomoć za umirovljenike nema korisnik ako prihod kućanstva u kojem živi korisnik prelazi gradski cenzus prihoda te ako korisnik na području Republike Hrvatske ima u vlasništvu ili suvlasništvu kuću ili stan koji mu ne služi za stanovanje, poslovni prostor ili kuću za odmor.

Pored navedenog, izmjenom se predlaže razvrstavanje umirovljenika u dvije skupine: umirovljenici samci, te umirovljenici koji su članovi kućanstva. Cilj je u većoj mjeri zaštiti samce umirovljenike, kao posebno rizičnu skupinu građana.

Nacrt izmjena Odluke o socijalnoj skrbi bio je na savjetovanju s javnošću, tijekom kojeg su pristigle tri primjedbe odnosno prijedloga. Nakon što je završilo savjetovanje s javnošću, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel utvrdio je prijedlog Odluke i uputio ga Gradskom vijeću na raspravu i usvajanje.

Socijalni program Grada Rijeke provodi se od 1993. godine. Samo tijekom 2019. godine socijalnim je mjerama iz proračuna Grada Rijeke zaštićeno 7.252 korisnika (cjelokupna kućanstva ili pojedini članovi kućanstava). Među korisnicima, 11% je onih (korisnici zajamčene minimalne naknade) kojima je Grad sukladno zakonskoj obvezi osigurao podmirenje troškova stanovanja i obrok u pučkoj kuhinji, a ostalih 89% korisnika ostvaruje prava koja predstavljaju viši standard zaštite građana, po kojoj je Rijeka specifična u Republici Hrvatskoj.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari