STVARAJU SE ZALIHE

Šok u riječkoj trgovini: ‘Brašno i ulje razgrabljeni dva sata nakon otvaranja. Što se događa?’

Foto: RTL čitatelj

U nekim trgovinama vlada pravo ‘opsadno stanje’, a kupuju se najjeftiniji proizvodi

Nakon što su veliki trgovački lanci u nekim europskim državama uveli restrikcije na kupovinu pojedinih artikala (suncokretovo brašno, ulje…) jer građani gomilaju zalihe u strahu da bi zbog rata u Ukrajini moglo doći do nestašica i poskupljenja, slično se događa i u našoj zemlji.

Naime, građani su počeli kupovati na veliko (slično kao i u počeku pandemije, samo ovaj put wc papir nije glavna “zvijezda”), a to potvrđuje i podatak da se troši 160 milijuna kuna više nego ranije. Najviše se kupuju ulje, brašno i meso. Ako se ovakav trend nastavi, neki trgovački lanci razmišljaju i o ograničavanju kupnje pojedinih proizvoda.

Da u nekim trgovinama vlada pravo “opsadno stanje”, potvrđuje čitatelj iz Rijeke koji je šokiran situacijom u tamošnjem trgovačkom lancu.

“Tko je jamio, jamio je po nižim cijenama. Brašno u pakiranju od 10 kilograma koje je u četvrtak bilo na akciji po 39,99 kuna je razgrabljeno dva sata nakon otvaranja, a isto je i s uljem koje je bilo po 11,99 kuna. Tako da danas imamo sam ulje koje litra košta 26,99 kuna. Što se događa???”, napisao je čitatelj koji nam je poslao i fotografije.

Gomilanje zaliha hrane nema smisla i zapravo ima kontraefekt, upozorava struka.

“To uzrokuje umjetnu nestašicu, bilo prehrambenih proizvoda, bilo neprehrambenih proizvoda i doprinosi daljnjem rastu cijena. Sam doprinos daljnjem rastu cijena povećava stopu inflacije, koja opet generira novi rast cijena zbog toga naglašavamo da ljudi to ne rade,” kazao je Josip Zaher, potpredsjednik HGK za trgovinu i financije za RTL Danas.

U međuvremenu cijena hrane nezaustavljivo raste, što je razlog i povećanju tjedne potrošnje od 6 posto, pišu RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari