SOS TELEFON JE 0800 7799: Policija nastavlja s edukativnim predavanjima za učenike s područja PGŽ na temu „trgovanje ljudima“

Policijski službenici Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske u povodu Europskog dana borbe protiv trgovanja ljudima održali su krajem proteklog tjedna niz preventivnih aktivnosti u cilju senzibiliziranja i educiranja građana o ovoj problematici.

Na riječkom Korzu službenici Suzana Brnas i Dario Tonković, u suradnji s volonterima Gradskog društva Crvenog križa Rijeka Deborah Nell i Pejom Ilićem informirali su građane o pojavnim oblicima trgovine ljudima te dijelili promidžbeno-edukativne materijale.

Isto tako, u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke policijski službenik Dario Tonković održao je edukativno predavanje za 33 učenika 8. razreda Osnovne škole „Nikola Tesla“. Provedba edukativnih aktivnosti na temu „Trgovanje ljudima“ nastavit će se i u daljnjem razdoblju, posebice za učenike osnovnih i srednjih škola s područja Primorsko-goranske županije.

Trgovanje ljudima predstavlja jedan od najtežih primjera kršenja ljudskih prava gdje su žrtvama trgovanja ljudima uskraćena osnovna ljudska prava. Kao žrtve trgovine ljudima u najvećem broju slučajeva zabilježene su žene, međutim u novije vrijeme, sve se više kao žrtve javljaju muškarci i djeca.

Zaštita žrtava trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj uređena je odredbama Nacionalnog plana za suzbijanje trgovanja ljudima 2012. – 2015. godine koji propisuje poduzimanje potrebnih mjera u području suzbijanja trgovine ljudima te predstavlja nadogradnju već uspostavljenog sustava suzbijanja trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj. Uz to i kroz okvir više zakona Republike Hrvatske kao što su: Kazneni zakon, Zakon o strancima, Zakon o kaznenom postupku, Zakon o USKOK-u te Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći, regulirane su sankcije za počinitelje i mjere zaštite za žrtve ovog kaznenog djela.

S ciljem senzibiliziranja javnosti za ovu problematiku i prevencije trgovanja ljudima uspostavljena je i besplatna SOS telefonska linija (0800 7799) na kojoj je moguće zatražiti pomoć i dobiti potrebne informacije ili prijaviti slučajeve za koje se sumnja da se radi o trgovanju ljudima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari