OPASNOST IZ DUBINA

Specijalac iz AJT Lučko o ‘lošinjskoj’ mini: ‘Bila je na dubini od 30 metara i dugačka skoro 3 metra’

U lošinjskom akvatoriju uspješno je detonirana opasna protubrodska mina zaostala iz Drugog svjetskog rata

Sirenama je oko 6 sati ujutro označen početak akcije koju je koordinirao Stožer civilne zaštite Grada Malog Lošinja, a prethodila joj evakuacija stanovnika.

Bio je zabranjen cestovni, pomorski i zračni promet. Nakon premještanja mine, odnosno tegljenja prema području neutralizacije, začula se detonacija, a trenutak su snimile i naše kamere, javlja RTL Danas.

“Hvala svima koji su sudjelovali i naravno da smo zadovoljni”, rekao je Dragan iz Malog Lošinja.

“Nisam čula sirene sva sreća da se to okončalo u najboljem redu”, kazala je Anamaria.

RTL-ova reporterka Maja Brkljača razgovarala je sa specijalcima koji su sudjelovali u akciji.

“Sama mina je pronađena prošle godine. S obzirom na njezinu poziciju i veličinu radi se o velikom eksplozivnom sredstvu koje je predstavljalo određenu potencijalnu opasnost za građane i za infrastrukturu jer je bila u uvali Čikat. Ono što je bila još jedna otegotna okolnost je ta što je mina se nalazila na velikoj dubini od tridesetak metara. Samu akciju bilo je dosta teško isplanirati, ali napravili smo to najbolje što smo mogli”, rekao je Kristijan Tahtler, pomoćnik zapovjednika Antiterorističke jedinice Lučko za ronilački centar.

Rekao je da je mina bila slična onoj pronađenoj u Rijeci prije godinu dana jer je također naoružana upaljačem.

“Težina eksplozivnog sredstva je bila oko jedne tone, a eksploziva je bilo 690 kilograma. Dužina joj je bila 290 centimetara, a promjer 700 milimetara”, dodao je.

Pojasnio je i da je najveća opasnost prijetila zbog dubine na kojoj se mina nalazila, a ne zbog vrste upaljača i dodao da građani nemaju više razloga za brigu, piše RTL Danas.hr/Net.hr..

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari