POGLEDAN VIŠE OD 9000 PUTA

Spektakularni kadrovi koje morate vidjeti! Ophod Halubajskih zvončara zabilježen u novom filmu TZ Općine Viškovo

Ophod Halubajskih zvončara zabilježen je u novom promotivnom filmu Turističke zajednice Općine Viškovo

Film je premijerno prikazan na Antonju na službenoj Facebook stranici Turističke zajednice Viškovo i do sada je pregledan više od 9.000 puta.

Kadrovi su nastali prošle godine na području Halubja, odnosno istočnog djela Kastavštine. Audio-vizualno djelo krase umjetnički kadrovi koji se isprepliću s glazbenom podlogom ali i zvukom zvonjave Halubajskih zvončara kao i glazbom muzikanata te tako tvore jedinstveni prikaz UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

“Halubajski zvončari” kratki je dokumentarno – promotivni film redatelja Krešimira Černeke iz produkcije Creative Media. Produkcijsku ekipu činili su još Siniša Barčić i Fabijan Černeka. Filmska kamera hodala je kilometrima uz zvončare i letjela iznad njih. Sati snimljenog materijala efektno su prikazani u turističkom formatu od 2 i pol minute.

Podsjetimo, Halubje je dom Halubajskih zvončara, čuvara višestoljetne tradicije.

Svake godine, na istom mjestu i u isto vrijeme, Halubajski zvončari kreću u svoj tradicionalan ophod selima Halubja i Kastavštine prema davno ustaljenoj ruti, tjerajući zimu i prizivajući proljeće. Ovaj jedinstveni ophod može se uživo pogledati uvijek posljednje nedjelje, ponedjeljka i utorka prije Pepelnice ili Čiste srijede, ove godine je to od 19.- 21.02.2023.

– S posebni izričajem i našim umjetničkim potpisom prikazali smo stoljetnu tradiciju. Već imamo iskustva s filmovima slične tematike, tako da smo se brzo prilagodili ruti i običajima Halubja. Vremenski uvjeti na terenu bili su izuzetno zahtjevni za snimanje. Velika hladnoća i bura krasila je prošlogodišnji ophod ali uživali smo snimajući odjeke tradicije i zvonjavu, te tražili najbolje kadrove i trenutke na terenu, kazao je redatelj Krešimir Černeka.

Film je izuzetno dobro prihvaćen kod publike

Prema dostupnim podacima, film je izuzetno dobro prihvaćen kod publike koja baštini tradiciju petog godišnjeg doba. U nešto manje od deset dana od premijere film je na Facebooku zabilježio preko 300 lajkova te je podijeljen više od 70 puta, uz brojne pozitivne komentare, a pregledalo ga je više od 5.200 ljudi.

Iz Turističke zajednice Općine Viškovo nisu krili svoje oduševljenje.

“Promotivni video jedinstven je i najživlji oblik promocije – upravo to pokazuje naš film ‘Halubajski zvončari’ prikazujući nematerijalnu baštinu upisanu na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Spoj atraktivnih kadrova i glazbe jednostavno pobuđuje znatiželju i interes za otkrivanjem i istraživanjem našeg kraja. Stoga, koristimo priliku i pozivamo: popratite uživo ovogodišnji ophod Halubajskih zvončara, upoznajte naš kraj i tradiciju.”, poručili su iz TZ Općine Viškovo.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari