PERFORMANS UPOZORENJA

“SRAM TE I STID BILO” Na Korzu mlada umjetnica upozorila na nasilje nad ženama

Performansom mlade umjetnice Nives Žarković na Korzu Udruga SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava upozorila je na važnost svakodnevne borbe protiv nasilja nad ženama.

Umjetnički performans zbog vremenskih neprilika nije mogao biti održan na sam Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 22. rujna. Udruga je ipak odlučila ipak održati ga, vodeći se mišlju kako je riječ o temi o kojoj je važno progovarati svaki dan u godini.

Performans je nastavak autoričinog nagrađivanog rada “Sram te i stid bilo”, a za cilj ima osvijestiti koliko zataškavamo problem nasilja u našem društvu, doslovno guramo nasilje pod tepih i kontinuirano gazimo ženska prava. Stoga je Žarković izradila crveni tepih s ispisanim zlostavljačkim SMS porukama koje je dobivala od strane jedne muške osobe.

„Inspiracija za rad ‘Sram te i stid bilo’ proizašla je iz osobnog iskustva u kojem sam bila izložena maltretiranju i verbalnom zlostavljanju. Većina okoline zanemarila je moj poziv u pomoć. Postojeći problem nasilja nad ženom (nad mnom) u toj je situaciji bio i institucionalno izignoriran. Uplašena i šokirana ‘stavljanjem pod tepih’ verbalnog, tekstualnog, psihičkog i seksualno zlostavljanja odlučila sam naglasiti problem nedvoljne osviještenosti i društvene (ne)brige za žrtve nasilja u našoj sredini, na način da iskoristim jedino oružje koje imam i u koje vjerujem, a to je umjetnost“, objašnjava svoj rad Žarković.

Za svoj rad „Sram te i stid bilo“ Žarković je na 12. natječaju za nagradu za hrvatsku suvremenu umjetnost 2019. godine proglašena je pobjednicom u kategoriji ‘Za mlade’, a njezin je rad postao dio fundusa Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Održavanje performansa dio je aktivnosti Udruga SOS Rijeka u sklopu projekta „Savjetovalište za žrtve nasilja u obitelji“ te trogodišnjeg programa „Život nakon nasilja – reintegracija  žrtava nasilja u obitelji po izlasku iz skloništa“. Projekt i program sufinanciraju Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstvo pravosuđa i uprave, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija te Mediterranean Women’s Fund.

U sklopu projekata ženama žrtvama obiteljskog nasilja pružaju se usluge pravnog informiranja i savjetovanja, psihosocijalna pomoć i podrška te podrška pri uključivanju na tržište rada. Usluge su dostpune uživo, telefonskim putem i online. Više informacija na mrežnim stranicama Udruge SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari