EVO ŠTO JE ODLUČENO

Sredstva turističke pristojbe za niz aktivnosti namijenjenih poboljšanju uvjeta boravka turista u Rijeci

Turističkoj zajednici grada Rijeke dodijelit će se sredstava uplaćene turističke pristojbe u Proračun Grada Rijeke za 2024. godinu za sufinanciranje aktivnosti poboljšanja uvjeta boravka turista.

Grad Rijeka se u posljednjih desetak godina strateški opredijelio za jačanje gospodarstva u smjeru destinacije urbanog turizma i prepoznavanja turizma kao potencijalnog generatora potražnje za kulturnim i društvenim sadržajima.

Prednosti Rijeke kao turističke destinacije su svakako prostorni smještaj u blizini nekoliko tradicionalnih turističkih destinacija poput Opatijske i Crikveničko-vinodolske rivijere te otoka Cresa i Krka, dobra prometna povezanost, uređene plaže, bogata kulturna ponuda, luka pogodna za nautički turizam, razvijena infrastruktura i ponuda zdravstvenog, sportskog i vjerskog turizma.

Prema podacima Turističke zajednice grada Rijeke, Rijeka je u 2023. godini ostvarila rekordan turistički promet, uz porast od 21% dolazaka i 15% noćenja više u odnosu na godinu ranije. U razdoblju od 01.01. do 31.12.2023. godine ostvareno je 221.107 dolazaka. Strani su turisti ostvarili 180.050 dolazaka. U usporedbi s istim razdobljem 2022. godine ostvareno je 22% više dolazaka stranih turista. U ukupnom broju dolazaka strani turisti sudjelovali su s 81%. Domaći turisti ostvarili su 41.057 dolazaka. U usporedbi s istim razdobljem 2022. godine ostvareno je 17% više dolazaka domaćih turista. U ukupnom broju dolazaka domaći turisti sudjelovali su s 19%. Ostvaren je turistički promet od 657.864 noćenja, što je 15% više od ukupnog broja noćenja ostvarenih u istom razdoblju 2022. godine. Strani turisti ostvarili su 573.259 noćenja. U usporedbi s istim razdobljem 2022. godine ostvareno je 16% više noćenja stranih turista. U ukupno ostvarenim noćenjima strani turisti sudjelovali su s 87%. Domaći turisti ostvarili su 84.605 noćenja, što je 12% više u odnosu na broj domaćih noćenja u istom razdoblju 2022. godine. U ukupno ostvarenim noćenjima domaći turisti sudjelovali su s 13%.

Grad Rijeka putem Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte kroz godine poduzima niz aktivnosti, kako na povezivanju aktera zahtjevnog turističkog tržišta tako i na promociji Rijeke kao zanimljive urbane turističke destinacije. Jedna od aktivnosti koju Upravni odjel provodi je konstantno ulaganje u poboljšanje uvjeta boravka turista u Rijeci, sve u suradnji s Turističkom zajednicom grada Rijeke, kao najvažnijim akterom u kreiranju turističke ponude grada Rijeke.

Sukladno Zakonu o turističkoj pristojbi, turističkoj zajednici općine ili grada raspoređuje se 65% sredstava uplaćene turističke pristojbe, od čega se 30% sredstava doznačuje jedinici lokalne samouprave na području koje je osnovana. Navedena sredstva su namjenska i sukladno Zakonu koriste se za poboljšanje uvjeta boravka turista.

Sredstva su u gradskom proračunu trenutno planirana u visini od 100.000,00 eura, a namjenski će se doznačiti Turističkoj zajednici za provedbu aktivnosti kojima se poboljšavaju uvjeti za boravak turista na području grada Rijeke i to detaljnije za unaprjeđenja rada Turističkog informativnog centra i Info punkta Trsatski kaštel – koji su na usluzi domaćim i stranim turistima s detaljnim informacijama o gradu, raznovrsnim brošurama, vodičima i ostalim informativnim materijalima, za kreiranje informativnih materijala, planova grada i vodiča o gradu koji se distribuiraju u turističkim informativnim centrima i smještajnim objektima u gradu, za postavljanje „city lightova“ kroz čiji se informativni sadržaj na više jezika turiste upoznaje s riječkim znamenitostima na lako razumljiv način i omogućava im se lakše snalaženje u prostoru te aktivnosti medijske kampanje i organizacije dodatnog sadržaja vezane uz Advent.

Zaključak o utrošku turističke pristojbe namijenjene poboljšanju uvjeta boravka turista na području grada Rijeke za 2024. godinu usvojen je na 66. gradonačelnikovom kolegiju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari