SUSREĆU SE S VELIKIM PROBLEMIMA

Stanari Vodovodne ulice u Rijeci idu u prosvjed! U jednom stanu živi preko 30 osoba: ‘To je neizdrživo!’

Foto: Google Maps

Stanari Vodovodne ulice u Rijeci, k.br. 4, 6 i 8 – uz očekivanu potporu ostalih susjeda – u petak 15. ožujka 2024. u vremenu od 16:30 sati do 17:30 sati organiziraju miran prosvjed na nogostupu nasuprot njihovih ulaza (uz ex. objekt „Rade Končara“).

Cilj je prosvjeda ukazati nadležnim institucijama i široj javnosti na probleme s kojima se susreću radi prekapacitiranog smještaja – preko 30 osoba – u jednom stanu u Vodovodnoj 4 (ex. hostel „Riwen“).

Stanari ovako opisuju svoje probleme:

“Stanarima Vodovodne ulice, ulaza br. 6, 8 i napose broja 4 već su mjesecima ugrožena prava na miran život, noćni san i siguran boravak u njihovim stanovima, a sve zbog prekapacitiranog smještaja više od 30 osoba u ex. Hostelu Riwen – stranih radnika privremeno zaposlenih u zadarskoj firmi PRO Express – uglavnom ili isključivo dostavljača hrane na električnim mopedima.

Želimo prije svega istaknuti da mi osobno nemamo ništa protiv tih ljudi. Znamo da su prisiljeni ekonomskom nuždom došli raditi ovdje, tisućama kilometara udaljeni od svojih domova i najbližih. Međutim, uvjeti u kojima su smješteni i načini na koji su prisiljeni organizirati svoj boravak u ex. hostelu ne omogućavaju normalan život i rad, a stanarima čine psihičku i imovinsku štetu, pa i potencijalno zdravstvenu ugrozu.

Od ovakve situacije korist imaju samo iznajmljivači prostora i vlasnici firme u kojoj su ti nesretnici zaposleni, dok smo svi mi ostali stanari, pa i šira lokalna zajednica isključivo na gubitku.”, pišu stanari Vodovodne ulice.

Građane zastupa predsjednik Vijeća Mjesnog odbora „Školjić-Stari grad“ Aleksio Komar, temeljem njihove zamolbe i potvrdnog zaključka Vijeća MO o tom zastupanju.

“U jednom trenutku postojala je i znatna opasnost po živote i imovinu stanara, pa i samih stranih radnika zbog istovremenog punjenja baterija za električne mopede putem običnih utičnica u zgradi. Ova je opasnost po svemu sudeći sada uklonjena, ali isključivo mojim osobnim intervencijama prema vodećim ljudima PRO Expressa.”, dodaje predsjednik Vijeća MO Aleksio Komar koji ovim putem poziva građane na podršku ovom mirnom prosvjedu.

“Pozivam vas da svojim dolaskom podržite vaše susjede jer ono što se njima danas događa, već sutra se može dogoditi u vašoj zgradi. Očekujemo naravno da sve prođe u najboljem redu, u duhu tolerancije i razumijevanja prema našim privremenim sugrađanima – stranim radnicima – jer svojom nazočnosti na prosvjedu štitimo i njihovo ljudsko i radno dostojanstvo.”, napomenuo je Komar.

Prosvjed je prijavljen nadležnoj 1. policijskoj postaji u Rijeci i Gradu Rijeci.

“Radi korektnosti i točnog izvještavanja javnosti, napominjemo da je tek nakon podjele poziva građanima ustanovljeno kako se MUP – 1. policijska postaja ipak mail porukom prethodno očitovalo na poslane dopise. Ovaj komunikacijski nesporazum će Aleksio Komar adekvatno iskomunicirao na skupu.”, poručili su iz organizacije prosvjednog skupa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari