VELIKO ZANIMANJE GRAĐANA

STEM PIKNIK 2.0 Stotine Riječanki i Riječana u Art kvartu uživalo u raznolikom programu za male i velike

Proveden STEM piknik 2.0: vole istraživati znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku

Art-kvart Benčić je u subotu, zbog STEM piknika 2.0, posjetilo stotine građana i građanki Rijeke i okolice.

Radionice, vodstva, predavanja i predstave iz područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike obilježilo je njihovu sunčanu subotu.

STEM piknik 2.0. okupirao je prostore Dječje kuće, Gradske knjižnice Rijeka, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti te u dvorište Art-kvarta Benčić. Održane su 23 radionice, šest STEM ćakula, četiri vodstva po kvartu, tri predstave te koncert.

Svi zainteresirani mogli su slobodno doći sudjelovati u aktivnostima namijenjenim djeci, mladima i odraslima te iskusiti STEM iz prve ruke. Organizatorima iz CTK Rijeka te svim organizacijama okupljenima oko STEM piknika, bio je cilj pokazati da su sva područja STEM-a važna za našu svakodnevicu, ali i da su ona uzbudljiva, zabavna i da nikako na njih ne treba gledati kao na bauk.

Proglašeni i najbolji radovi nagradnog natječaja za vrtiće i škole „STEM u svakodnevici“

Kao uvod u STEM piknik 2.0 organizatori su i ove godine organizirali natječaj za dječje vrtiće i škole. Tema je bila STEM u svakodnevici, a pristigli radovi, njih čak 25, izloženi su na izložbi postavljenoj u Dječjoj kući. Na STEM pikniku proglašeni su najbolji radovi, a autorima i njihovim mentoricama uručenu su nagrade i priznanja.

U kategoriji vrtića prvo je mjesto osvojila odgojno-obrazovna skupina Račići iz Dječjeg vrtića More (PPO Đurđice) s radom “Kontejner “Rosko” reciklator igračaka” kojeg su se dosjetili tijekom jedne šetnje kvartom prilikom koje su primijetili da ne postoji kontejner za recikliranje igračaka.

Drugo mjesto podijelili su odgojno-obrazovna skupina Kolibrići iz Dječjeg vrtića Žirafa s videom “STEM u svakodnevnom životu” i odgojno-obrazovna skupina “Rainbows” iz Dječjeg vrtića Morčić s radom “Space Volcano”.

I treće su mjesto podijelile dvije skupine, odgojno obrazovna skupina Kockice iz Dječjeg vrtića Rijeka (CPO Potok, PPO Podmurvice) s radom “Projekt ptice” i odgojno obrazovna skupina Krijesnice iz Dječjeg vrtića Žirafa s radom “Vremenasta prognoza”.

U kategoriji za osnovne škole nagrada za prvo mjesto dodijeljene je učenicima 3.b razred iz Osnovne škole Turnić i njihovim maketama pod nazivom “Maketa mog kvarta”. Drugo mjesto osvojili su Srdočki boravkaši Osnovne škole Srdoči s radom “Leteća torba Robotski zmaj, Svemoguće cipele, Pametni ormar”, a treće je mjesto pripalo radu “Mladi u STEM svijetu” Bojani Pejovska, učenici 8. a Osnovne škole Čavle.

Izložba dječjih i učeničkih radova pokazala je gdje sve djeca i mladi vide kako znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika utječu na njihov život svaki dan. Nagrade je izvođačima najboljih radova uručila pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, sport, kulturu i mlade Grada Rijeke Iva Erceg.

U provedbi STEM piknika 2.0 sudjelovalo više od 100 ljudi

U organizaciji i provedbi STEM piknika 2.0 sudjelovalo je više od 100 ljudi, a zajednički su ga organizirali Centar tehničke kulture Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka, Centar za popularizaciju znanosti Sveučilišta u Rijeci, Art-kino Croatia te Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka.

U programu su sudjelovali: Astronomsko društvo Višnjan, Art-kino Croatia, Centar tehničke kulture Rijeka, Centar za proteomiku Medicinskog fakulteta u Rijeci, DJ Mirilo transformirana u DJ Molekulicu, Dobrovoljno vatrogasno društvo Sušak, Emilio Alcantara, Fakultet biotehnologije i razvoja lijekova, Fakultet za matematiku, Fakultet za fiziku, Gradska knjižnica Rijeka, Građevinski fakultet u Rijeci, Hartera Robotics, Hrvatski robotički savez, Hrvatski savez brodomaketara, Kazalište Smješko, Klaun Marko, Komunalno društvo Vodovod i kanalizacija Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Pachamama Street Connection, Pero, Prirodoslovni muzej Rijeka, Riteh Racing Team, Strategija 22, Tehnički fakultet u Rijeci, Udruga Connect IT, Udruga Ri Rock, Udruga RiCode za razvoj kreativnih medija, Vladimir Mrvoš i Zajednica tehničke kulture Zadarske županije.

Važnost popularizacije STEM-a prepoznali su i donatori: Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Zajednica tehničke kulture Primorsko-goranske županije i BrightDock.

Velik entuzijazam izvođača i izlagača na STEM pikniku 2.0, zadovoljstvo posjetitelja i organizatora, ukazuju na to da bi STEM piknik mogao postati riječka tradicionalna travanjska manifestacija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari