Uređaji namijenjeni operacijskim dvoranama u dječjoj bolnici Kantrida i lokalitetu Sušak vrijedni 1,3 milijuna kuna pridonijet će kvalitetnijoj skrbi o pacijentima i olakšati rad medicinskom osoblju

Grad Rijeka, komunalna i trgovačka društva Grada Rijeke te tvrtka INA d.d. donirali su Kliničkom bolničkom centru Rijeka tzv. C-luk uređaje namijenjene operacijskim dvoranama u dječjoj bolnici Kantrida i lokalitetu Sušak. Uređaji vrijedni 1,3 milijuna kuna pridonijet će kvalitetnijoj skrbi o pacijentima i olakšati rad medicinskom osoblju.

Za potrebe dječje kirurgije na Kantridi nabavljen je vrhunski pokretni digitalni uređaj (tzv. C-luk, odnosno rtg. pojačivač) namijenjen operacijskoj dvorani s mogućnošću snimanja i dijaskopiranja tijekom operacijskog zahvata, a za potrebe operacijske dvorane na Sušaku nabavljen je konvencionalni pokretni dijaskopski uređaj primjenjiv u različitim kirurškim indikacijama koji će upotpuniti postojeću aparaturu, prenose mrežne sranice Grada Rijeke.

Klinika za neurokirurgiju do sad nije posjedovala ovakav uređaj, dok je aparat na dječjoj kirurgiji bio star čak 20 godina. Kako su istaknuli predstojnici klinika za dječju kirurgiju i neurokirurgiju, doc. dr. sc. Harry Nikolić, dr. med. i prof. prim. dr. sc. Dinko Štimac, dr. med., novi uređaji omogućit će brže i sigurnije postupke za male i velike pacijente, ali i za samo medicinsko osoblje, koje će biti izloženo manjim dozama zračenja.

Predaja rtg uređaja bolnici Kantrida prisustovali predstavnici KBC-a, Grada Rijeke i INA-e

Ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med., zahvalio se Gradu Rijeci i tvrtki INA na donaciji, istaknuvši kako se radi o donaciji i za novu bolnicu, budući da će ovaj uređaj postati dio opreme budućeg kompleksa na Sušaku.

„Dok gradimo novu bolnicu, a do 2020. godine trebala bi biti izgrađena nova bolnica za majku i dijete, naš je cilj zadržati kvalitetu skrbi o našim pacijentima, čemu uvelike pomažu i ovakve donacije,“ kazao je ravnatelj Štimac.

Dugogodišnja uspješna suradnja Grada Rijeke i tvrtke INA

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je kako je na početku bilo planirana nabavka jednog uređaja, ali uz dodana sredstva te nakon pregovora s dobavljačem, tvrtkom Siemens, odlučeno je da se nabave dva aparata za dvije klinike.

Grad Rijeka, već godinama, u skladu s mogućnostima proračuna, sudjeluje u sufinanciranju uređenja prostora, te nabave medicinske i nemedicinske opreme za sve sastavnice KBC-a Rijeka, a sve s ciljem poboljšanja uvjeta rada i kvalitetnijeg liječenja građana. Tako je iz proračuna Grada Rijeke, iako to nije obaveza i nadležnost jedinica lokalne samouprave, u posljednjih 10-ak godina u ovu svrhu izdvojeno preko 10 milijuna kuna.

Samo za posljednju donaciju Grad Rijeka KBC-u je donirao iznos od 561 tisuću kuna. U donaciju su se uključila i komunalna društva „Vodovod i kanalizacija“, „Autotrolej“, „Kozala“ i „Čistoća“, te trgovačka društva „Energo“, „Rijeka promet“, „Rijeka plus“ i „Poslovni sustavi“ koji su ukupno donirali još 550 tisuća kuna, a ostatak u iznosu od 200 tisuća kuna donirala je tvrtka INA, s kojom Grad Rijeka niz godina uspješno surađuje i u ime koje je na obilasku uređaja u Dječjoj bolnici Kantrida prisustvovao i član Uprave Ivan Krešić.

INA d.d. prepoznaje važnost ulaganja u zajednicu u kojoj posluje te je od svog osnutka aktivno uključena u različite aktivnosti koje doprinose razvitku društva u cjelini. Tako je tvrtka INA samo KBC-u Rijeka, kojem gravitiraju pacijenti iz čak tri županije, od 2005. godine donirala više od milijun kuna. Ovo je druga u nizu od sedam donacija koje će INA d.d. do kraja ove godine uručiti bolnicama diljem Hrvatske.

INA-in gost iznenađenja na primopredaji medicinskih uređaja riječkom KBC-u bila je olimpijka Sara Kolak, koja se pridružila malim pacijentima dječje bolnice Kantrida u dječjoj igraonici, svojim prisustvom dajući podršku zajedničkoj inicijativi Grada Rijeke i INA-e.

Dosadašnja ulaganja Grada Rijeke u KBC Rijeka

Ova posljednja donacija dio je politike Grada Rijeke, koji čak kada za to ne postoji zakonska obaveza ni nadležnost, bira ulagati u poboljšanje uvjeta rada i usluga koje svi građani koriste i koje su im potrebne.

Primjerice, u prošloj godini izgrađen je tzv. topli most koji povezuje objekt Klinike za dječju kirurgiju i Odjel dječje fizikalne medicine i rehabilitacije s glavnom zgradom u Dječjoj bolnici. Već ranije Grad je sufinancirao uređenje prostora i nabavu medicinske opreme za potrebe Odjela za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju Klinike za pedijatriju, također i rekonstrukciju prostora za boravak roditelja djece koja su na liječenju u bolnici Kantrida. U kontekstu takvih investicija valja još podsjetiti i na uključivanje Grada u adaptaciju prostora Kliničkog zavoda za radiologiju, uređenje prostora Klinike za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata u kojem borave djeca, uređenje dijela prostora za potrebe Zavoda za transfuzijsku medicinu te sanaciju krova Klinike za ginekologiju i porodništvo.

Sara Kolak družila se s malim pacijentima u dječjoj igraonici

Kada je riječ o nabavci opreme, značajna sredstva Grad Rijeka je izdvojio tijekom proteklih godina od čega se može spomenuti nabavka laparoskopske opreme za dječju laparoskopiju na Zavodu za dječju kirurgiju KBC-a Rijeka, također i nabavka monitora, perfuzora i infuzomata za potrebe Jedinice intenzivnog liječenja Klinike za neurologiju, EKG aparat i Pacijent monitor više razine za potrebe Jedinice za intenzivno liječenje, centrifuge za krv za potrebe Zavoda za transfuzijsku medicinu, endotelni mikroskop za potrebe Klinike za oftamologiju. Grad Rijeka nabavljao je i nemedicinsku opremu (namještaj) za potrebe Odjela za reumatologiju i kliničku imunologiju Klinike za internu medicinu, prenose mrežne sranice Grada Rijeke.

Ranijih godina Grad je sufinancirao nabavku litotriptora te endoskopskog stupa sa setom instrumenata za urološke operacije za potrebe Klinike za urologiju, medicinski materijal za potrebe dijagnostičko-interventnih zahvata na Zavodu za bolesti srca i krvnih žila Interne klinike, ultrazvučni ginekološki uređaj za potrebe Klinike za ginekologiju i porodništvo, hemodinamski monitor za potrebe Odjela intenzivne terapije Klinike za pedijatriju Kantrida, hidraulični stolić i stropna kirurška svjetiljka za potrebe Ambulante operacijske sale pri Klinici za maksilofacijalnu i oralnu kirurgiju, aspiracijske pumpe za potrebe Jedinice intenzivnog liječenja, laser aparate za potrebe Ambulante za palijativnu medicinu i liječenje boli Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje, endoskopski neinvazivni kapsulski uređaj za potrebe Odjela za gastroentrologiju te mnoge druge uređaje kao i nemedicinsku opremu.

Foto: Grad Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari