ZASTRAŠUJUĆA POJAVA

STIŽE NEVRIJEME Pijavica krenula s Cresa prema Rijeci, posustala na pola puta

Foto: Josip Rubinić

Nesvakidašnjoj vremenskoj nepogodi svjedočili su danas stanovnici otoka Cresa, ali se velika pijavica vidjela i iz Rijeke i praktički cijeloga kvarnerskog područja

“Najprije korona pa potresi a sada i tornado ide na Rijeku”, našalili su se već neki građani putem društvenih mreža.

Foto.: Evald Robič

Nesvakidašnjoj vremenskoj nepogodi svjedočili su danas stanovnici otoka Cresa, ali se velika pijavica vidjela i iz Rijeke i praktički cijeloga kvarnerskog područja

Foto. Ivo Šubat

Pijavica je krenula s Cresa “ozbiljno” prema Rijeci, ali je na našu sreću posustala negdje na pola puta, usred Kvarnerskog zaljeva!

Pijavica je atmosferski vrtlog manjeg razmjera i kratkog trajanja koji se pri izrazito nestabilnoj atmosferi pojavljuje ispod olujnog kumulonimbusa.

Foto Romana Debeuc

Brzina kretanja pijavice najčešće je vrlo mala, a rijetko se mogu kretati iznad 50 km/h.

Može nastati iznad vode ili iznad kopna. Velika većina pijavica na Jadranu traje do 20 minuta, a može ih se vidjeti i nekoliko istovremeno. Cijev pijavice ljevkastog je oblika i proteže se od oblaka do morske površine.

Foto: Rada Maravić

Promjera je od dvadesetak do stotinu metara. Donji dio pijavice sastoji se od usisane morske vode, a gornji dio od kapljica nastalih kondenzacijom pri dizanju vlažnog zraka. Na Jadranu se pojavljuju pri prodoru hladnog zraka s kontinenta nad toplu vodenu površinu.

Na meteorološkim postajama još uvijek ne postoje sustavna motrenja pijavica te podaci o njima stoga nisu kompletni. Pijavice se mogu javiti tijekom cijele godine, ali najčešće se javljaju u jesen, osobito u listopadu i studenom jer tada preko nas prelaze brojni frontalni poremećaji, a more je i dalje dosta toplo. Vrlo često pojava pijavica prođe nezapaženo.

Foto: Nada Cunjak

Tako na primjer morsku pijavicu koja se pojavila kod Bibinja 18. kolovoza 1994., pri čemu je zarotirala trajekt, uništila oko 50 kuća te počupala stabla i električne dalekovode, u svom dnevniku motrenja nije zabilježila ni jedna sinoptička, klimatološka niti kišomjerna postaja.

Brzina kretanja pijavice najčešće je vrlo mala, a rijetko se mogu kretati vrlo brzo, iznad 50 km/h. Što je vlažnost zraka veća, to su pijavice niže i deblje, dok kod manje vlažnosti zraka, pijavice su više i tanje.

Foto: Romina Sakić

U Hrvatskoj pijavice svako nekoliko godina naprave znatne materijalne štete i dovedu ljude u opasnost. Tako je Rijekom 28. studenog prošle godine pijavica protutnjala Pehlinom pričinivši materijalnu štetu i strah kod stanovništva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari