NALET ZIMSKOG VREMENA

Stiže velika promjena vremena! Snijeg izgledan u riječkom zaleđu, u gorju mećava!

Foto: Pixsell/ Goran Kovacic

Kasno večeras i u noći na četvrtak preko našeg područja premjestit će se intenzivna hladna fronta koja donosi žestok nalet zimskog vremena. Bit će turbulentna kao da je prvi mjesec klimatološkog proljeća, ožujak.

To znači cijeli spektar različitih meteoroloških pojava. Obilnije oborine koje će krenuti kasno navečer u gorju će naglo okrenuti na snijeg uz pravu snježnu mećavu. U Gorskom kotaru, Lici, te na Učki i Ćićariji u samo nekoliko sati može pasti 30-ak centimetara snijega, ponegdje i uz zvuk grmljavine, piše Istramet.hr.

S daljnjim padom temperature zraka, kiša će na snijeg okrenuti i u dijelu središnje Istre i riječkog zaleđa iznad 250 metara nadmorske visine, a lokalno ne smijemo isključiti ni mogućnost stvaranja snježnog pokrivača. Pravi zimski uvjeti izgledni su diljem Istre i Kvarnera, nemojte da vas iznenade!

VIDEO DANA:

DHMZ putem Meteoalarma također upozorava na mogućnost snijega u središnjoj Istri i stvaranja pokrivača debljine 1-5 cm, povodom čega je izdan žuti stupanj upozorenja. U Gorskom kotaru očekuju 20-ak centimetara snijega, a prije toga obilnu kišu (>30 mm).

6-satne oborine u obliku snijega, čak 40 mm u gorskim predjelima. Izvor: WRF, Istramet
Kumulativne snježne oborine do sredine četvrtka (u mm), izvor: WRF, Istramet

Uslijed naglog prodora hladnog zraka, lokalno može biti konvektivnih aktivnosti, odnosno grmljavinskih pljuskova uz pojavu mjestimične tuče te jakog vjetra promjenjivog smjera. Nakon nailaska hladne fronte južni i jugozapadni vjetar naglo će zamijeniti jaka bura s olujnim udarima.

Prema upozorenjima DHMZ-a, udari bure u četvrtak podno Velebita mogu dostizati 140 km/h, povodom čega je za to područje izdano crveno meteorološko upozorenje. Vrlo vjetrovito bit će i u Istri, što će doprinositi dojmu zimskog vremena.

Vrijeme će se postupno smiriti u četvrtak, međutim zadržat će se vjetrovito i razmjerno hladno. Petak i subota donose nam vrlo povoljno vrijeme uz obilje sunčanog vremena. Puhat će bura i sjeverozapadnjak, jutra će biti siječanjski hladna, dok će se dnevne temperature zraka kretati između 5 i 9 °C. (P.R./IM).

Vrlo hladno jutro u subotu, izvor: WRF, Istramet

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari