EU PROJEKT

Što je s radovima u Dukićevoj i Adamićevoj ulici? Pogledajte u kojoj su fazi veliki riječki infrastrukturni projekti – za još ugodniji život!

Radovi u većem dijelu Dukićeve ulice su završeni i  formiraju se nove kolne i pješačke površine

Gradonačelnik Marko Filipović sa suradnicima je obišao radove na komunalnoj infrastrukturi koji se odvijaju u sklopu projekta rekonstrukcije ulice Vjekoslava Dukića i rekonstrukcije raskrižja ulica Vjekoslava Dukića i Tome Strižića te radove koji se odvijaju u Adamićevoj ulicu u sklopu velikog EU projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“, podrazumijeva gradnju i rekonstrukciju oko 217 kilometara kanalizacije i 125 crpnih stanica u Rijeci i okolici.

Gradonačelniku su se u obilasku radova pridružili i pročelnica Upravnog odjela za komunalni sustav i promet Grada Rijeke Maja Malnar, direktor KD Vodovod i kanalizacija Andrej Marochini, direktor Sektora toplinske energije u Energu Vatroslav Jukić i predstavnici izvođača radova.

Dukićeva ulica

Radovi na komunalnoj infrastrukturi koji se odvijaju u sklopu projekta rekonstrukcije ulice Vjekoslava Dukića i rekonstrukcije raskrižja ulica Vjekoslava Dukića i Tome Strižića u većem dijelu su završeni i  formiraju se nove kolne i pješačke površine.

Projekt koji vodi zamjenik gradonačelnika dr.sc. Goran Palčevski pokrenut je kako bi se rasteretio pristup Sveučilišnom Kampusu i novom kompleksu Kliničkog bolničkog centra na Sušaku, a obuhvaća izradu kružnog toka prometa (rotor) na raskrižju ulica V. Dukića i T. Strižića, s pripadajućim privozima koji uključuju i trasu ulice V. Dukića u duljini od približno 280 m koja postaje prometnica s tri vozne trake, kako bi se obuhvatili i planirani priključci nove bolnice na Dukićevu ulicu.

Radovi su uključili rušenje objekta uz sklopu kompleksa Podravka (bivši Istravino), proširenje ulica i formiranje platoa za novi rotor, izvedbu potpornih zidova oko budućeg rotora, nove instalacije za javnu rasvjetu, postavljanje nove elektroničko-komunikacijske mreže, novi ogranak plinovoda na poziciji rotora (izvodi Energo), izradu oborinske kanalizacije, izradu novih priključaka postojećih korisnika na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu, te konačno uređenje prometnica i pješačkih površina postavljanjem ograda, novih rasvjetnih stupova i prometnih znakova.

Sukladno trenutno važećem dinamičkom planu dovršetak radova se očekuje u svibnju.

Usporedo s radovima na rekonstrukciji raskrižja, na području Dukićeve i Strižićeve ulice provodili su se i radovi u sklopu već spomenutog EU projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“ koji provodi Komunalno društvo Vodovod i kanalizacija te projekta  „Obnova toplinarstva grada Rijeke“ koji provodi Energo.

Riječ je o radovima na vodoopskrbi i odvodnji te o radovima obnove sustava toplinarstva.

Na vodovodnoj i kanalizacijskoj mreži izveden je veći dio radova na polaganju cjevovoda dok je izrada kućnih priključaka u tijeku. Također izvedeni su radovi na polaganju toplovodne instalacije u ulici Vjekoslava Dukići i Tome Strižića. KD VIK i ENERGO provode radove i u nastavku Strižićeve ulice, prema mostu na Sv. Ani.

Ukupna vrijednost ugovorenih radova je 2.249.559,90 € bez PDV-a.

Inače, privremenom je preregulacijom prometa pristup novom dijelu Bolnice za ženu i dijete osiguran tijekom čitavog vremena trajanja radova.

Adamićeva ulica

U središtu Rijeke, u Adamićevoj ulici u tijeku su opsežni radovi na rekonstrukciji vodoopskrbe i odvodnje u sklopu velikog EU projekta koji predstavlja jedno od najvećih ulaganja u komunalnu infrastrukturu u Republici Hrvatskoj.

Projektom je predviđena izgradnja uređaja drugog stupnja pročišćavanja otpadnih voda na Delti, gradnja i rekonstrukcija oko 217 kilometara kanalizacije i 125 crpnih stanica uz izvođenje radova na oko 100 kilometara javne vodoopskrbe u Rijeci, Kastvu, Viškovu, Jelenju i Čavlima. Radi se o 233.799.649,88 EUR vrijednom projektu koji se u visini od 71,33 % sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije.

Na području izvođenja radova osigurat će se povećanje priključenosti na sustav javne odvodnje otpadnih voda, optimizacija i poboljšanje funkcioniranja postojećeg sustava javne odvodnje te povećanje kvalitete vodoopskrbe. Trenutna priključenost stanovništva aglomeracije Rijeka na javnu kanalizaciju povećat će se s postojećih 75 posto na oko 92 posto do kraja projekta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari