ŠTO SE MIJENJA NA RIJEČKIM TRŽNICAMA? Evo što se predlaže izmijeniti u Tržnom redu!

Foto: Riječanin

Gradskom vijeću upućen je prijedlog izmjena Tržnog reda na tržnicama na malo u Rijeci, te niz drugih odluka vezanih uz rad tržnica

Osim što je Gradskom vijeću upućen prijedlog izmjena Tržnog reda na tržnicama na malo u gradu Rijeci, kojima od srpnja protekle godine upravlja Rijeka plus, trgovačko društvo u stopostotnom vlasništvu Grada Rijeke, na 20. gradonačelnikovom kolegiju ujedno je dana prethodna suglasnost na odluku o radnom vremenu tržnica, Plan prodajnih mjesta na tržnicama, kao i Cjenik kojim se utvrđuje visina iznosa zakupnine, naknade i rezervacije za korištenje prodajnih mjesta, naknade za korištenje prostora skladišta, tehničkih sredstva i uređaja potrebnih za podaju na tržnicama na malo. Suglasnosti su upućene Upravi Rijeka plusa, koja donosi konačne odluke, prenose mrežne stranice Grada Rijeke

Postojeći zakupnici na tržnici moći se samo produljiti ugovor

Protekle godine usvojenim Tržnim redom određeno je da će Rijeka plus trgovcima koji su u vrijeme kada je komunalnu djelatnost tržnice na malo preuzelo Društvo imali sklopljene ugovore o zakupu omogućiti produljenje tih ugovora na rok najdulje do dana 1. lipnja 2018. godine.

U međuvremenu, određeni broj sadašnjih zakupnika obratio se Rijeka plusu sa zamolbama da im se kao urednim i dugogodišnjim zakupnicima omogući da izravno sklope ugovori o zakupu po postojećim uvjetima za buduće razdoblje, odnosno da se za prodajna mjesta koja koriste ne provodi javni natječaj, sve kako bi se zadržao kontinuitet dugogodišnjeg kvalitetnog poslovanja na riječkim tržnicama.

Stručne službe Društva izvršile su analizu pristiglih zahtjeva, kao i urednosti ispunjenja obveza iz važećih ugovora o zakupu te su u suradnji sa nadležnim Odjelom gradske uprave za komunalni sustav ocijenile da su predmetni zahtjevi opravdani te da se njima svakako ostvaruju zajednički interesi Grada Rijeke, Društva, zakupnika i građana Rijeke.

Stoga se predlaže Tržnim redom utvrditi iznimku koja bi se odnosila isključivo na trgovce koji u vrijeme namjeravane provedbe javnog natječaja imaju na snazi ugovor o zakupu prodajnog mjesta, skladišnog ili drugog prostora na tržnici i kojima bi se tada bez provedbe natječaja omogućilo sklapanje novog ugovora o zakupu za prodajno mjesto, skladišni ili drugi prostor za razdoblje od pet godina, po ugovorenoj zakupnini.

Odgovarajući na potrebe zakupnika, izmjenama Tržnog reda predlaže se mogućnost da se korištenje prodajnog mjesta, skladišnog ili drugog prostora na tržnici (na temelju pisanog ugovora o privremenom korištenju, bez prethodnog provođenja natječaja, na razdoblje do najviše 31 dan u jednoj kalendarskoj godini) prethodno rezervira.

Rijeka plus od preuzimanja u tržnice uložio 9,5 milijuna kuna

Rijeka plus je od preuzimanja upravljanjem tržnicama u srpnju prošle godine u tržnice investirao 9,5 milijuna kuna, što uključuje kupnju Tržnice Zamet te nabavu opreme i novih prodajnih mjesta.

Do sada uložena sredstva odnose se na kupnju Tržnice Zamet od dosadašnjeg koncesionara riječkim tržnicama, tvrtke Ana d.o.o., za što je izdvojeno 1,3 milijuna kuna bez PDV-a, za kupnju 88 metalnih kiosaka izdvojeno je 4,4 milijuna kuna bez PDV-a, obnova 128 betonskih stolova stajala je 1,2 milijuna kuna bez PDV-a, 130 drvenih stolova s 200 nosivih postolja koštalo je 176 tisuća kuna bez PDV-a, 50 suncobrana ukupne je vrijednosti 164 tisuće kuna bez PDV-a, dok je za 50 drvenih štandova izdvojeno ukupno 193 tisuće kuna bez PDV-a.

Najviše nove opreme i prodajnih mjesta odnosi se na centralnu tržnicu – očekuje se da će do 15. svibnja završiti zamjena i obnova svih vanjskih prodajnih mjesta, nakon čega će se posebna pažnja posvetiti investicijama u paviljone, uz planiranu nabavku novih digitalnih vaga.

Kako je kazala pročelnica Odjela za komunalni sustav Irena Miličević, nova oprema neće biti postavljena samo na sjevernom dijelu Ulice Milke Trnine, gdje se nalaze kiosci s cvijećem. Naime, predviđeno je da bi do kraja godine trebali početi radovi na uređenju partera, pa će tek onda iduće godine biti izmijenjena i tržna oprema.

Nabavom novih prodajnih mjesta i opreme Društvo je započelo ostvarivati novi vizualni identitet na tržnicama, osmišljen u suradnji s Odjelom za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeka te s Konzervatorskim odjelom u Rijeci.

Novi Plan prodajnih mjesta na tržnicama

Također, upravo je na temelju zahtjeva Konzervatorskog odjela u Rijeci napravljen novi plan prodajnih mjesta, u prvom redu na centralnoj tržnici i tržnici Brajda, gdje su, gdje je to bilo moguće, oslobođeni pročelja paviljona, riječkih kulturnih znamenitosti.

Dok je za tržnicu Zamet ocijenjeno da broj prodajnih mjesta nije potrebno mijenjati, na centralnoj tržnici broj mjesta je smanjen sa 375 na 309, a na tržnici Brajda sa 158 na 101, prvenstveno zbog umanjene potražnje za određenim prodajnim mjestima.

Sniženim cijenama zakupnine potaknuti oživljavanje tržnice Brajda

S ciljem oživljavanja Tržnice Brajda, novim cjenikom predlaže se 30 do 50% niže cijene nego na glavnoj tržnici. Primjerice, dok dnevni najam betonskog stola na centralnoj tržnici stoji 40 kuna, prema prijedlogu bi na Tržnici Brajda cijena bila 20 kuna, a dok je početna cijena prodajnog mjesta na kojem se prodaje voće i povrće na glavnoj tržnici 1200 kuna, na Tržnici Brajda bi ubuduće bila 550 kuna.

Kako je kazala pročelnica Miličević, izrađena je detaljna analiza početnih cijena zakupnine na centralnoj tržnici za javni natječaj iz 2014. godine te ugovorenih cijena dobivenih temeljem tako provedenih javnih natječaja. U postignutim cijenama na javnim natječajima, za vrijeme koncesije, utvrđena su velika odstupanja. Stoga je predloženo da početne cijene zakupnine onih prodajnih mjesta koja će ići na javni natječaj budu prosječne cijene po vrsti prodajnog mjesta i namjeni prodajnog mjesta, kako su iste preuzete od ranijeg koncesionara. Zadržan je postojeći cjenik prigodne prodaje.

Na tržnici Zamet početne cijene zakupa predložene su sukladno postojećim iznosima zakupa.

Radno vrijeme tržnice ostaje isto kao i do sada

Kroz stalno komuniciranje sa zakupnicima i kupcima, kao i provođenje ankete među zakupcima na Tržnici Brajda, stručne službe Rijeka plusa ocijenile su da ne postoji potreba za izmjenom radnog vremena tržnica. Potrebe kupaca i zakupnika stalno će se pratiti te je otvorena mogućnost da se u budućnosti ponovno razgovara o izmjeni radnog vremena tržnica.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views