UDRUŽENJE OBRTNIKA RIJEKA

ŠTO SKRIVAJU? Ovo su pitanja na koja nikako nisu htjeli odgovoriti, iako troše vaš novac

Foto: Riportal/Pixsell

Riječka podružnica obrtničke komore, Udruženje obrtnika Rijeka odbija postupiti po Zakonu o pravu na pristup informacijama i odgovoriti kako i na što troše novac koji prisilno uzimaju svim obrtnicima

Umjesto odgovora na pitanja, poslali su nam tekst u kojem sami sebe hvale, a vrhunac je njihov zaključak na kraju dopisa koji smo zaprimili gdje oni sami za sebe tvrde kako su uistinu divni: “Udruženje obrtnika Rijeka je uistinu pouzdan servis za sve svoje članove koji uvijek mogu računati na našu podršku”.

No krenimo redom…

Nakon što je otkriveno da novac obrtnika troše i na razne donacije, riječkoj podružnici obrtničke komore poslali smo između ostalih i slijedeća pitanja:

1. Koliko je zaposlenih osoba u Udruženju obrtnika Rijeka?
2. Kolika je visina plaće i drugih nagrada i naknada za zaposlene osobe u Udruženju obrtnika Rijeka? (Bez otkrivanja osobnih podataka)
3. Broj osoba koje primaju bilo kakve naknade za rad i koliko one iznose?
4. Koliki su godišnji rashodi u zadnje četiri godine i deset najvećih stavki rashoda, po godinama?

Zahtjev za odgovorima poslali smo na temelju Zakona o pravu na pristup informacijama koji ih obvezuje odgovoriti na pitanja medija – koji rade u interesu javnosti – u roku od 15 dana.

Troše novce riječkih obrtnika, ali smatraju da nisu dužni javno objavljivati informacije o poslovanju

Umjesto odgovora na pitanja, nakon 15 dana poslali su dopis u kojem tvrde da nisu u obvezi javno objavljivati kako i na što troše novce 3000 riječkih obrtnika:

Realizirani rashodi Udruženja obrtnika Rijeka u skladu su s godišnjim planom prema prijedlogu Odbora za gospodarstvo i financije, a prihvaćeni su od strane Upravnog i Nadzornog odbora te Skupštine Udruženja obrtnika Rijeka, kao najvišeg tijela upravljanja Udruženjem, a čine je članovi Udruženja, predstavnici iz osam Cehova.
Budući da Udruženje obrtnika Rijeka nije tijelo javne vlasti, u smislu Zakona o pravu na pristup informacijama, ne postoji zakonska obveza sukladno kojoj bi se moralo javno objavljivati informacije o poslovanju istoga kao i o članovima čiji su podaci zaštićeni Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka.

Sve opće informacije koje se odnose na organiziranje obrtništva možete naći u propisima koji reguliraju rad obrta, osim onih zaštićenih GDPR-om.”, odgovorili su nam.

Što nam to skrivaju? Naime, iz konstrukcije ovog odgovora jasno je da količinom ispisanih riječi nastoje prikriti činjenicu da se niti na jedno upućeno im pitanje nije odgovorilo na pravi način. A to obično radi netko tko nešto skriva!?

Jesu ili nisu “tijelo javne vlasti”? Zakon je jasan…

Dakle riječka podružnica Hrvatske obrtničke komore (Udruženje obrtnika Rijeka) tvrdi da oni nisu “tijelo javne vlasti”, te da zbog toga ne moraju odgovarati na pitanja o troškovima.

Jesu ili nisu “tijelo javne vlasti” prosudite sami. Zakon o pravu na pristup informacijama tu je vrlo jasan. U članku 5, stavku 2 zakona stoji da SVI koji se djelomično ili potpuno financiraju od nameta, automatski jesu “tijelo javne vlasti” i svakako su dužni javnosti objasniti kako raspolažu s nemalim novcem obrtnika. Naime, Udruženje obrtnika Rijeka gotovo u potpunosti se financira od nameta, odnosno obvezne članarine koju plaća svaki obrtnik, svaki mjesec, čim otvori obrt.

Ponovno su odbili odgovoriti na što troše novac obrtnika

Nakon što su odbili javnosti predočiti svoje troškove, uputili smo ih na odredbe zakona i ponovno zamolili odgovor, pogotovo jer se i sami pozivaju na transparentnost rada, a ponukao nas je i sve veći interes obrtnika. Odgovorio nam je osobno predsjednik udruženja obrtnika Rijeka, doslovno jednom rečenicom…

“Odgovore na sva postavljena pitanja dali smo u prethodnom mail-u.”

…misleći na mail u kojem nam nisu odgovorili na pitanja koja se tiču njihovih troškova.

Riportal je poduzeo sve potrebne daljnje aktivnosti putem Povjerenika za informiranje kako bi zainteresirana javnost, a napose obrtnici čijim novcem se financiraju aktivnosti Udruženja obrtnika Rijeka, dobili odgovore na ova pitanja o čemu ćemo vas informirati naknadno.

Ovakvi primjeri samo potvrđuju opravdanost sve češćih zahtjeva za ukidanjem obveznog članstva i članarine u obrtničkoj komori. Kako bi ispitali što javnost misli o takvim zahtjevima, za vas smo pripremili i anketu…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari