10 GODINA ČLANSTVA U EU

Što to Europa uopće čini za nas? A vidi Rijeku!

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Index.hr u nastavku serijala “Što to Europa uopće čini za nas?” donosi priču o Rijeci. Više u videoprilogu na kraju teksta!

U proteklih 10 godina članstva u Europskoj Uniji Rijeka je ostvarila mnoge promjene, a najveće priznanje dobila je osvajanjem titule Europske prijestolnice kulture 2020., kad su tim povodom uređeni i mnogi zapušteni industrijski prostori, no razvoj nije stao tu.

Rijeka je i prvak u povlačenju europskih sredstava i grad je koji omogućuje građanima uključivanje u proces donošenja odluka, a da bi Riječanima život bio lakši i ljepši, pomogao je i projekt Centar kompetencija za pametne gradove (CEKOM), s kojim je Rijeka na putu da postane pametni grad.

U sklopu projekta, tvrtka Exevio je u grad već uvela Google tranzit, koji građanima omogućava da u svakom trenutku znaju na koju stanicu stiže koji bus i za koliko minuta. Exevio je razvio i aplikaciju Ceste, koja služi kao asistent u vožnji i pomaže u sigurnijoj i pametnoj vožnji.

Kultura je sastavni dio Rijeke i ponos je svih njezinih građana, a novine koje su nastale tijekom godine u kojoj je Rijeka bila prijestolnica kulture puno znače i samim građanima.

Bivši industrijski kompleks Rikard Benčić nakon godina zapuštenosti dobio je novo ruho i sada je umjetničko središte Rijeke koje krasi i nov naziv – Art kvart “Benčić”. U njemu sada ima mjesta i za najmlađe, a sadržaji koji u njemu nastaju tiču se umjetnosti, znanosti, poticanja igre i kreativnosti.

Nekad šampioni u industriji, a danas u kulturi, Riječani nastavljaju razvijati svoj grad, koji oduvijek njeguje različitost, otvorenost i progres, donosi Index.hr

Više u videoprilogu iz produkcije Index.hr:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari