“Što vi hoćete, dobit pare ili dati ideje?”, provokativna umjetnička instalacija uskoro na Korzu

Od 8. do 15. siječnja na riječkom će Korzu biti postavljena zvučna instalacija “Što vi hoćete, dobit pare ili dat ideje?” redatelja Marina Lukanovića, koja prezentira misli i razmatranja o položaju umjetnika u društvu i povezanim temama.

Zvučna instalacija za javni prostor “Što vi hoćete, dobit pare ili dat ideje?”, u trajanju od 11 minuta i 12 sekundi koja se izvodi u loopu, nastala je na temelju istraživanja provedenog u sklopu Diversity Mixer EU projekta, Europske prijestolnice kulture.

U instalaciji, nastaloj iz intervjua s dvadesetak kulturnih i kreativnih radnica i radnika iz Rijeke i Primorsko-goranske županije, izdvajaju se najzanimljivije misli i razmatranja o položaju umjetnika u društvu, odnosu prema radu, obrazovnim politikama u kreativnoj domeni, prekarijatu, vrednovanju rada, stavu publike prema kulturi, nalaženju poslova preko veze i srodnim temama.

Citate iz intervjua anonimiziranih sugovornika i sugovornica za potrebe zvučne instalacije čitaju diplomirani mladi glumci Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Sara Blažić, Jurica Marčec, Anja Sabol te Deni Sanković, koji su i sami netom uplovili u nesigurne i prekarne umjetničke vode, što izjavama daje dodatni sloj autentičnosti.

Dokumentarne izjave u glumačkoj interpretaciji i uz glazbu renomiranog europskog skladatelja, Marijana Nećaka, prezentiraju se javnosti pomoću zvučnika postavljenih na Korzu kao prostoru koji predstavlja svojevrsni dnevni boravak Riječana i njihovih gostiju, te javni prostor par excellance.

Citati koje čitaju mladi glumci moći će se čuti duž riječkog Korza svakoga dana od 8. do 15. siječnja 2020. u razdobljima od 10 do 13 sati i od 17 do 20 sati.

Na ovaj se način otvara prostor za nova značenja i promišljanja o sustavu kulturne produkcije i rada u kulturi. Ususret velikoj godini kulture, projektu Rijeka – Europska prijestolnice kulture 2020., ova instalacija predstavlja autorefleksivni pogled kritičan prema sustavu, ali i prema samim kreativcima i kulturnjacima.

Projekt “Diversity Mixer – politike i prakse u kulturnim i kreativnim industrijama”, čiji dio predstavlja ova zvučna instalacija, financiran kroz Program o pravima, jednakosti i građanstvu Europske unije (2014-2020). Projekt provode Rijeka2020 d.o.o. i Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, u suradnji s Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj.

Sanja Bojanić, Marin Lukanović, Kristina Stojanović Čehajić, Kristina Smoljanović i Marko Luka Zubčić su u sklopu projekta Diversity Mixer, sâmo istraživanje prezentirali u publikaciji “Vrijeme i rizik proizvode kvalitetu”, dostupnoj na mrežnim stranicama EPK.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari