OPREZA NIKAD DOSTA

Šume pune gljiva i berača, a jedan se već otrovao. U riječki KBC doveden je u lošem stanju

Osim otrovnih biljaka šume kriju i otrovne gljive. Sezona je u punom jeku, a iskusni gljivari upozoravaju ako niste 100 posto sigurni nemojte brati

Jučer se na Velebitu otrovao planinar iz inozemstva. Greškom je pojeo jesenski mrazovac, zamijenivši ga s jestivim medvjeđim lukom. Vrlo brzo nakon što je počeo pokazivati simptome trovanja mučninu, povraćanje i povišenu temperaturu pozvan je HGSS i Hitna helikopterska medicinska služba. U riječki KBC doveden je u lošem stanju, ali na vrijeme, piše Danas.hr.

“Često, ne samo kod branja gljiva i kod biljki, može se dogoditi da te biljke budu otrovnice, samim tip imli smo nedavno, jučer na Velebitu trovanja, jesenskim mrazovcem, to je zaista bila jedna akcija jer je bilo potrebno čim prije hospitalizirati unesrećenog, zbog čega smo pozvali helikopter Hitnehelikopterske medicinske službe i osoba je bila brzo hospitalizirana”, rekao je Marko Rakovac, izvršni pročelnik HGSS.

Unatoč lošem vremenu šume su pune berača. Navike odlaska u šumu i branja gljiva stječu se od malih nogu. Ove godine gljive su uranile, a ima ih nikad više, pa su gljivari zadovoljni. Ali napominju – nemojte ih brati ako niste sigurni.

“Čovjek kad je sto posto siguran, ne smije biti sto posto siguran”, kaže Branko Bartolić, predsjednik Hrvatskog mikološko gljivarskog saveza.

“Opreza nikad dosta, ostavi gljivu ako nisi milijun posto siguran. Tu sto posto treba još provjera – samo nijanse su u pitanju”, smatra Ljubica Herak, osnivačica Gljivarskog društva Krasnica iz Krapine.

Na primjeru sunčanice koja je jestiva i ukusna gljiva, stručnjaci nam objašnjavaju da postoje i njezine otrovne dvojnice. Kako bi ih se izbjeglo, savjet zlata vrijedan iskusnih gljivara je obavezno brati u šumi, na livadama češće rastu otrovnice.

“Sunčanica inače ima tu morfološku karakteristiku što svi uvijek paze da se taj vjenčić na njoj šeta. Jako je prepoznatljiva i raste po šumama i ako njoj se boja mesa mijenja u crvenkastu – onda nećete imati mogućnost da ju zamijenite s nekakvom otrovnom”, kaže Bartolić.

Sigurnije je izbjegavati mlade sunčanice jer su tada slične otrovnima. Unatoč savjetima iskusnih da se gljive ne bere, a kamoli konzumira ako niste sigurni otrovanja se događaju. Simptomi ovise o vrsti gljiva.

“Želučani problemi, mučnina, bolovi u trbuhu, vrtoglavica. Kad se to pojavi pola sata nakon konzumiranja, a može se pojaviti i kasnije obavezno zvati hitnu medicinsku pomoć jer najvjerojatnije se radi o toksičnom djelovanju gljiva”, kaže Ivana Portolan Pajić, načelnica sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravstva.

Sve su gljive jestive, ali neke samo jednom, šale se gljivari ali dodaju ima i ljekovitih.

“Ova gljiva, takozvana brezova guba ili Piptoporus betulinus, djeluje protiv virusa i vrlo je ljekovita. Lako se nađe – parazitira isključivo na brezi, vrijedi ju imati na umu kao izuzetno ljekovitu gljivu”, rekao je Marijan Sekulić, član Gljivarskog društva Kneginja iz Siska.

Bile ljekovite ili ne gurmanima su najdraže one ukusne. Kako bi ostale u lijepom pamćenju, prije branja i konzumacije gljiva dobro promisliti, ubrati samo poznate, piše Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari