EVO VIDEO

Džepne krađe u javnom prijevozu: Policija i Autotrolej savjetuju kako se zaštititi

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Policijska uprava primorsko-goranska u suradnji s KD-om Autotrolej nastavlja provedbu preventivne kampanje o opasnosti džepnih krađa u javnom prijevozu.

Preventivna kampanje „BEWARE OF PICKPOCKETS: #PROTECTYOURPOCKET” provodi se od 2018. godine na inicijativu Europske mreže za prevenciju kriminaliteta (EUCPN) na europskoj razini, a cilj je upozoriti građane na opasnost od džepnih krađa u različitim rizičnim situacijama.

Zahvaljujući dobroj suradnji s KD Autotrolej d.o.o. ove godine građani u 31 vozilu javnog gradskog prijevoza koji pokrivaju gradske i prigradske linije mogu na preko 60 LCD ekrana pogledati kratki video spot pod sloganom „Pazite se džepara“. Ove godine video spot će se prikazivati u vremenu od 28. lipnja do 15. rujna.

Cilj ove kampanje i suradnje je da preventivna poruka putem video spota bude dostupna tijekom ljeta što većem broju građana, te domaćim i stranim gostima.  Važno je znati da se džepari ne razlikuju od drugih osoba u blizini, često rade u skupini na način da jedan skreće pozornost stvarajući gužvu a drugi ukrade novčanik i predaje ga trećoj osobi koja se brzo udaljava. Samozaštitnim ponašanjem putnici javnog gradskog prijevoza mogu u značajnoj mjeri smanjiti mogućnost krađa.

Korisni savjeti kako izbjeći džepnu krađu:

  • torbicu držite ispred sebe, poklopcem uz tijelo, ne sa strane ili straga
  • novčanik nikako ne nosite u stražnjem džepu jer je lopovima laka meta
  • ukoliko novčanik držite u ruksaku, ruksak svakako za vrijeme kupovine držite sprijeda kako bi imali nadzor nad istim.
  • budite oprezni kada vam netko nudi pomoć u gužvi vas nešto pita ili se drsko gura – ne upuštajte se u diskusije već provjerite novčanik!
  • ne nosite sa sobom veće novčane iznose, već koristite kartice
  • odvojite novac od osobnih isprava, ne zapisujte PIN brojeve
  • ne odlažite novčanik, torbu i mobitel na blagajnama, policama ili na stolicama pored sebe u kafićima
  • ako ste pokradeni pozovite policiju na telefon 192 i pretražite bližu okolicu. Ukoliko pronađete novčanik, spremite ga u vrećicu i predajte policiji – možda se otkriju korisni tragovi

Bitno je znati: Džepari se ne razlikuju od drugih ljudi u vašoj blizini! Vrlo su uvježbani i često rade u skupini na način da jedan skreće pozornost, radeći gužvu ili slično, drugi krade novčanik i predaje ga trećoj osobi koja se udaljava u što kraćem roku.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari