SVE ZA UMJETNOST: Riječki studenti-glumci u predstavi “Stranac” zaliveni vodom, ogoljenih prsa u homoerotskim i lezbijskim prizorima

Riječki studenti glume aktualizirali su Fassbinderov tekst i pretvorili ga u dinamičnu i provokativnu predstavu “Stranac” koju su izveli u čarobnom ambijentu kastavske Crekvine

stranac predstava2

U sklopu Kastafskog Kulturnog Leta na Crekvini je izvedena predstava  “Stranac” nastala prema tekstovima poznatoga njemačkog redatelja Rainera Wernera Fassbindera i u režiji mladog redatelja Aleksandra Švabića, uz asistenciju Jerka Marčića, glumca riječkoga HNK.

IMG_2254

Glumci u predstavi su studenti studija Glume i medija na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Tekst predstave napisan je davne 1968. godine, a govori o tadašnjem odnosu njemačkog društva prema dolasku strane radne snage, o problemu asimiliacije i društvenog prihvaćanja.

Tekst je i danas, toliko godina kasnije, vrlo aktualan upravo zbog činjenice da progovara o društvenim stereotipima, malograđanskom mentalitetu, odnosu prema drugom i drugačijem te religijskom utjecaju na običnog čovjeka. Tekst predstave vrlo lako možemo iščitavati i iz današnjeg društvenog konteksta, ponajprije iz odnosa prema izbjeglicama s Bliskog istoka, čiju je metaforu u samoj predstavi vrlo dobro utjelovio mladi glumac Emir Mulalić odigravši lik Grka Jorgosa koji dolazi na privremeni rad u malo njemačko selo. Upravo oko lika Jorgosa prepliću se sukobi ostalih likova u predstavi koji ne gledaju blagonaklono na njegov dolazak, svatko iz svoga specifičnog individualnog ugla.

Predstava je na granici eksperimentalnoga kazališta i šok teatra, koji samoj radnji daje određenu dinamiku u nedostatku dijaloga i monologa, primjetni su i tragovi crne komedije i vrlo ekspresivnih prikaza međuljudskih odnosa.

Glazba Sandija Bratonje vrlo je ekspresivna, a jedan song u predstavi izvode glumci bez pratnje instrumenata. Scena i kostimi su minimalistički, vrlo zanimljiva je i postavka određenih scena koje dodatno provociraju i odašilju pomalo skrivene poruke o problemima homoseksualizma, rodne ravnopravnosti te općeprihvaćenog društvenog morala.

U predstavi igraju studenti 3. godine: Frano Barunčić, Maja Ozegovic, Tena Antonija Torjanac, Nikola Nedic, Emir Mulalić, Ella Bogadi, Lara Lalic, Lovro Ivanković, Marina Musolin, Mirta Polanovic, Jurica Marčec, Tijana Troselj i Nika Ivančić.

IMG_2252

Na programu Kastafskog kulturnog leta u utorak 19. srpnja s početkom u 20 sati uz besplatan ulaz je  SPART JAZZ QUARTET. Lokacija – Vikotova bačvarija.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari