ODJEL OSNOVAN JOŠ 2008. GODINE

Svečana sjednica fakultetskog vijeća povodom prelaska Odjela za biotehnologiju u Fakultet biotehnologije i razvoja lijekova

Svečanom sjednicom obilježen je prelazak Odjela za biotehnologiju u Fakultet biotehnologije i razvoja lijekova.

Sam Odjel je osnovan je odlukom Senata u rujnu 2008. godine, a od 2009. godine Odjel provodi jedan preddiplomski studij ”Biotehnologija i istraživanje lijekova” te tri diplomska studija, ”Istraživanje i razvoj lijekova”, ”Biotehnologija u medicini” i ”Medicinska kemija”.

Rad Odjela baziran je na njegovim djelatnicima koji su većinom došli iz najboljih domaćih i vrhunskih stranih institucija. Osim nastavne djelatnosti, Odjel je snažno orijentiran na znanstveno istraživački rad te je opremljen vrhunskom opremom za provedbu interdisciplinarnih istraživanja iz područja biomedicine, biologije i kemije. Odjel je jedina akademska institucija u Republici Hrvatskoj koji ima licencirani GMP laboratorij nastao u suradnji s riječkom tvrtkom JGL. Po broju djelatnika zaposlenih na nastavno-znanstvenim radnim mjestima, te po ukupnom broju zaposlenika, Odjel za biotehnologiju veći je od pojedinih fakulteta Sveučilišta u Rijeci te je prerastao okvire koji ga trenutno određuju. Prelaskom na Fakultet, omogućuje se daljnji razvoj i napredak ove akademske institucije.

Svečanoj sjednici su uz prof.dr.sc. Mirandu Mladenić Pejatović, dekanicu Fakulteta biotehnologije i razvoja lijekova, Željku Maglicu, prodekanicu, Ivicu Šuška, državnog tajnika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Saše Zelenike, prorektora, nazočili i Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke, Željko Linšak, Ravnatelj NZJNPGŽ, Ivo Usmiani, predsjednik upravnog odbora JGL i član gospodarskog savjeta Sveučilišta u Rijeci, Vesna Eraković Haber, predstavnica Selvite, Potpredsjednica za farmakologiju i translacijska istraživanja te članovi Senata Sveučilišta te dekani drugih sastavnica i brojni drugi uzvanici.

Obraćajući se okupljenima gradonačelnik Filipović je naglasio je kako je riječ o velikom danu za Sveučilište u Rijeci, jer danas obilježavamo prelazak Odjela za biotehnologiju u Fakultet biotehnologije i razvoja lijekova, nove sastavnice Sveučilišta u Rijeci. Ovim činom, Rijeka definitivno postaje predvodnik u znanstveno istraživačkom radu iz područja biomedicine, biologije i kemije, jedini s licenciranim GMP laboratorijem nastalim u suradnji s Jadran – galenskim laboratorijem, u kojem će se obavljati analize sastava lijekova. To je veliki rezultat i primjer ostalima, kako uska suradnja znanosti i realnog sektora donose zavidne rezultate na oba polja. Ovo je još jedna potvrda da riječko Sveučilište prati trendove, ali i zahtjeve tržišta. U samo 15 godina, Vaš Odjel, sada Fakultet, toliko se razvio i napredovao, stoga vjerujem da će prelazak u status Fakulteta omogućiti daljnji razvoj i napredak te omogućiti stvaranje kvalitetnih kadrova, ali i proizvoda u farmaceutskoj industriji.

U današnje vrijeme, upravo Vaš rad garancija je pronalaska novih lijekova ili usavršavanja postojećih, a nerijetko time i šansa mnogim pacijentima da prežive ili da im se produlji životni vijek, kao i kvaliteta života.

No, moram reći kako upravo ta zavidna razina uspješnosti, brojna priznanja, iznimna razina znanja i razvitka, nisu stigle same od sebe. Rezultat je to godina i godina intenzivnog rada i stvaranja stručnih, profesionalnih, vrhunskih kadrova koji bilježe i više nego uspješne rezultate. Kvaliteta i izvrsnost, vrijednost su i garancija da ćete kao najmlađa sastavnica Sveučilišta u Rijeci, služiti na ponos i našem gradu, kazao je Filipović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari