CIVILNA ZAŠTITA GRADA RIJEKE

Svečano dočekani Riječani koji su danima pomagali u spašavanju u BiH, na doček stigli i potražni psi – Hatchi i Garmin!

Idi na originalni članak

Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija održali su zajednički prijem za Riječanke i Riječane, pripadnike Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite – Rijeka i Civilne zaštite Grada Rijeke koji su u listopadu sudjelovali u akcijama traganja i spašavanja u poplavama pogođenom području Bosne i Hercegovine.

Oglas

Nakon što je Bosna i Hercegovina uputila zahtjeve za međunarodnom pomoći saniranja posljedica poplava i klizišta na području Jablanice, Fojnice, Kiseljaka, Vareša i Butorović Polja putem Mehanizma Europske unije za civilnu zaštitu, Republika Hrvatska uputila je samodostatni tim za traganje i spašavanje Državne intervencijske postrojbe Ravnateljstva civilne zaštite u sklopu koje je u akcijama sudjelovao i dio Postrojbe za spašavanje iz ruševina Civilne zaštite Grada Rijeke s potražnim psima Hatchijem i Garminom.Marko Filipović, Ermina Duraj, pas Hatchi, Karla Mušković i Goran Šarić

Prijemu su prisustvovali sudionici akcije na čelu s pomoćnikom ravnatelja Ravnateljstva civilne zaštite RH Darkom Majstorovićem, zapovjednikom Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite RH Mladenom Vinkovićem i voditeljem Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite – Rijeka Sinišom Badovincem, a na njihovom angažmanu u Bosni i Hercegovini zahvalili su im u ime Grada Rijeke gradonačelnik Marko Filipović, ispred Primorsko-goranske županije pročelnica UO za poslove Župana i Županijske skupštine Ermina Duraj, pročelnica UO za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unaprjeđenje kvalitete života Grada Rijeke Karla Mušković i savjetnik za zaštitu i spašavanje i obrambene pripreme Grada Rijeke Goran Šarić.

„U ime Grada Rijeke i svoje osobno, hvala vam na vašem radu i doprinosu, ne samo u ovoj posljednjoj situaciji koja se dogodila u susjednoj nam Bosni i Hercegovini, već i u svim drugim akcijama koje zahtijevaju vaše znanje, spremnost i obuku. To nam zaista svima može biti za primjer. Vaša uloga u osiguravanju sigurnosti zajednice je neprocjenjiva, a vaše djelovanje izvan granica našeg grada potvrđuje važnost međunarodne solidarnosti i suradnje. Vaš doprinos zajednici iznimno je vrijedan i nadam se da će vam se u budućnosti povećati broj, da će se neki od naših sugrađana priključiti Civilnoj zaštiti Grada Rijeke“, rekao je gradonačelnik Filipović.

Pročelnica Ermina Duraj zahvalila je pripadnicima Civilne zaštite na hrabrosti, humanosti i dobročinstvu. „Na ovoj posljednjoj akciji još ste jednom pokazali veliku razinu spremnosti i znanja, međutim za ono što vi radite treba imati i veliko srce što se i ovoga puta pokazali. U svom radu spremni ste se suočiti s opasnosti kako biste pomogli drugima i to je nešto što treba isticati i cijeniti i na tome vam neizmjerno hvala“, rekla je Duraj.

Kako je istaknuo Darko Majstorović Rijeka je dala veliki doprinos akciji u BiH. „Ideja Državne intervencijske postrojbe je da pruži pomoć i drugim državama, tako da smo do sada sudjelovali i u akcijama u Albaniji i Turskoj, a na ovoj posljednjoj u BiH uz kolege iz drugih sastavnica veliki obol dala je upravo ekipa iz Rijeke. Zahvaljujemo se na ovom prijemu i nadam se da će i to biti poticaj drugima da se uključe u program civilne zaštite. Valja naglasiti da je ovdje prvenstveno riječ o volonterima koji su bili spremni krenuti u akciju čak i prije službenog poziva koji smo dobili. Bili su spremni ostaviti svoje obaveze i obitelji kako bi pomogli drugima“, rekao je Majstorović, a zahvalu Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji uputio je i Siniša Badovinac rekavši kako mu je bila čast predvoditi „državnu reprezentaciju za spašavanje“ u ovoj akciji. „Volim naglasiti kako civilna zaštita ne poznaje ni vjeru, ni naciju ni boju kože, što se u ovoj situaciji još jednom pokazalo. Akcija je bila zahtjevna jer je bilo potrebno znanje i za spašavanje iz ruševina i iz poplava. Veliku ulogu, možda i najvažniju tu su odigrali naši potražni psi, Hatchi i Garmin koji su važni članovi našeg tima“, završio je Badovinac.

Exit mobile version