ZAPOČELA MINUTOM ŠUTNJE

Svečanom akademijom obilježen Dan Državnosti

U Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja održana je svečana akademija Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke u povodu obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske. Svečanost je započela minutom šutnje za poginule branitelje koji su za našu slobodu dali svoje živote u Domovinskome ratu.

„Dan državnosti je prilika da se sjetimo svih zaslužnih ljudi koji su stvorili Hrvatsku i dali najveći doprinos, prije svega Ivice Račana koji je raspisao prve višestranačke izbore, potom Franje Tuđmana i doprinosa u Domovinskom ratu i prije svega naših hrvatskih branitelja koji su obranili Hrvatsku“, rekao je župan Zlatko Komadina. U svom prigodnom obraćanju podsjetio je da Dan državnosti slavimo 30. svibnja, na dan kada je 1990. godine, nakon prvih demokratskih izbora konstituiran prvi saziv višestranačkog Sabora.

“Prošle su 32 godine od tog dana i početka donošenja niza ključnih ustavnih, pravnih, političkih i povijesnih akata koji su Republiku Hrvatsku doveli do osamostaljenja, suverenosti, međunarodnog priznanja, članstva u UN-u, NATO savezu i u konačnosti punopravnog članstva u Europskoj uniji. Naša mlada država tako je u relativno kratkom vremenskom razdoblju prošla doista težak i impresivan put“, rekao je župan. Međutim, država ne služi da bi ju samo imali već da se u njoj kvalitetno živi i važno je stvarati uvjete da naši mladi ostanu u svojoj zemlji, naglasio je i dodao:

„Put demokratizacije našeg društva, jačanja sloboda, pravne i socijalne sigurnosti, manjinskih prava, snaženja gospodarskih potencijala i stvaranje boljih perspektiva mladima kako bi svoju budućnost gradili u svojoj domovini u svojem zavičaju, ostaje naša trajna obaveza i odgovornost koja mora bit fokus nositeljima vlasti na svim razinama. Zbog stalnih svađa i podjela u političkom prostoru, zbog onih koji negiraju temeljna prava zapisana u hrvatskom ustavu, koji našu državu svjetonazorski guraju unazad, koji koketiraju s ekstremizmom, koji se ne ograđuju od poruka mržnje, koji dozvoljavaju da se ugrožavaju i dovode u pitanje prava manjina, prava žena, mi smo i danas na ispitu demokracije. Moramo zaustaviti podjele i fokusirati se na sadašnjost i budućnosti ove zemlje.

VIDEO DANA:

To je naš dug prema sudionicima Domovinskog rata, svim žrtvama stradanja, poginulim braniteljima i njihovim obiteljima, koji su i podnijeli najveću žrtvu slobode koju danas živimo. Oni su ujedno i naša trajna obaveza da ne zaboravimo i ne rušimo vrijednosti zbog kojih su položili živote“, poručio je župan Komadina i svim građanima Primorsko-goranske županije i Republike Hrvatske čestitao Dan državnosti.

Zahvalu braniteljima i čestitke za Dan državnosti uputio je i gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović koji je podjsetio da, iako Rijeka nije bila jače izložena napadima agresora, u raketnom napadu stradao je kompleks Rikard Benčić, a riječka je luka bila blokirana. Tisuće i tisuće Riječana, Primoraca, Gorana i otočana, pripadnika 111. i 128. brigade, Ajkula i mnogih drugih postrojbi pošli su odvažno i pridružili se na ratištima diljem Hrvatske.

“Danas, na svima nama leži golema odgovornost – očuvati tu, životima izborenu slobodu. Odgovornost je to koju svi mi moramo staviti na prvo mjesto i o njoj što manje govoriti, a sve više djelovati”, rekao je gradonačelnik.

Himnu Republike Hrvatske izveo je Djevojački zbor GŠ Ivana Matetića Ronjgova uz dirigenta prof. Davora Juretića, a u kulturno umjetničkom programu nastupio je Matija Klaj na gitaris izvedbom „Tango en Skai“ Rolanda Dyensa, mentorice prof. Slađane Čolović. Glumica HNK Ivan Pl. Zajca Tanja Smoje izvela je recitaciju pjesme “Moj dom” S. S. Kranjčevića, učenici klasičnog balet Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica plesnu točku „Polka“ na glazbu Sergeja Rahmanjinova, a Djevojački zbor GŠ Ivana Matetića Ronjgova uz dirigenta prof. Davora Juretića glazbenu izvedbu „Koja je zvjezdica“ Emila Cossetta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari