U HKD NA SUŠAKU

Galerija |Svečanost obilježavanja 50 godina studija Dentalne medicine u Rijeci uveličao i predsjednik RH Zoran Milanović

Idi na originalni članak

Programom održanim u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku obilježeno je 50 godina studija Dentalne medicine u Rijeci, a svečanosti je prisustvovao i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović

Oglas

Uvažene goste na svečanosti pozdravila je dekanica Fakulteta dentalne medicine Sveučilišta u Rijeci Sonja Pezelj Ribarić koja je održala i izlaganje o studiju i Fakultetu.

Pozdravne riječi uputili su i prorektorica za studije, studente i osiguravanje kvalitete Sveučilišta u Rijeci Marta Žuvić, predsjednik Hrvatske komore dentalne medicine Hrvoje Pezo, gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i državna tajnica u Ministarstvu zdravstva i izaslanica predsjednika Vlade RH Marija Bubaš.

Prorektorica Žuvić: ‘Ovaj fakultet jedna je od perjanica riječkog Sveučilišta’

„Sveučilište u Rijeci ove godine obilježava 50 godina svog postojanja kao i 390 godina tradicije visokog obrazovanja u Rijeci.

Danas obilježavamo treću godinu postojanja Fakulteta dentalne medicine, najmlađe sastavnice našeg Sveučilišta i 50. obljetnicu pokretanja Studija dentalne medicine u Rijeci. Utemeljenjem Fakulteta dentalne medicine osiguran je novi prostor za jačanje ljudskih kapaciteta, snažniji razvoj nastavnog i znanstveno-istraživačkog rada. Iako datumom osnutka najmlađi, ovaj fakultet jedna je od perjanica riječkog Sveučilišta što dokazuje i veliki interes studenata upravo za taj program, ali i izvrsni akademski rezultati koje ti studenti ostvaruju. Ponosni smo što Fakultet dentalne medicine značajno doprinosi razvoju našeg Sveučilišta i svaki je njegov uspjeh i iskorak u akademskom, znanstvenom ili nastavnom putu promocija našeg Sveučilišta i na tome vam hvala“, istaknula je prorektorica Marta Žuvić.

Pogledajte video prilog Kanala Ri:

Filipović: ‘Ponosan sam što Rijeka ima ovako kvalitetan fakultet’

Riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je kako se tijekom pola stoljeća postojanja Studij dentalne medicine mijenjao i razvijao u znanstvenom i organizacijskom smislu.

„Ovaj je Studij, sa svojim vrhunskim predavačima i stručnjacima, ali i aktivnim studentima, pokazao svojim primjerom što znači suradnja sa zajednicom. Ponosan sam što Rijeka ima ovako kvalitetan fakultet, koji predano i odgovorno stvara nove generacije kadrova dentalne medicine, uz visoke kriterije prilikom stjecanja znanja i vještina.

Studirati u Rijeci znači imati vrhunske profesore i najbolje uvjete za studiranje i zato mi je drago što se naš grad u posljednjih dvadesetak godina čvrsto opredijelio za razvoj i podršku obrazovanju, znanju, znanosti i novim tehnologijama“, rekao je gradonačelnik.

Dodao je kako su zavidna razina uspješnosti studija i brojna priznanja rezultat dugogodišnjeg intenzivnog rada i stvaranja stručnih, profesionalnih i vrhunskih zdravstvenih kadrova koji nastavljaju bilježiti i više nego uspješne rezultate.

„Važno je svakako naglasiti da ovaj studij potiče i razvoj gospodarstva i poduzetništva, točnije zdravstvenoga turizma, koji je upravo u našem kraju, svakako s pravom najrazvijeniji, a Studij dentalne medicine u tome je od početka jedna od ključnih karika“, rekao je gradonačelnik i poželio svim djelatnicima i studentima Fakulteta puno uspjeha u daljnjem radu.

Čestitkama se pridružio i predsjednik Zoran Milanović.

„Vjerujem da je pred vama još puno godina uspješnog rada tijekom kojih ćete i kao dobri stručnjaci i dobri pedagozi educirati mlade ljude i na tome vam čestitam“, rekao je predsjednik.

Tradicija duga pet desetljeća

Integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Dentalna medicina osnovan je u listopadu 1973. godine na temeljima Više stomatološke škole. Ideja o osnivanju začeta je još krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća kada se otvaranjem Više stomatološke škole, a potom i Studija dentalne medicine, nastojao premostiti problem nedostatnog i nedovoljno obrazovanog stomatološkog kadra. U studenom 1973. godine upisana je prva generacija od četrdeset šest studenata studija dentalne medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i od tada se studij kontinuirano izvodi.

Tijekom vremena, Studij dentalne medicine nekoliko puta je mijenjao svoj naziv (Studij stomatologije potom Studij dentalne medicine). Od 2008. godine naziv studija je Integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Dentalna medicina.

Zbog razine koju je tijekom 46 godina progresivnog djelovanja u znanosti i visokom obrazovanju dosegao Studij dentalne medicine, za njegov daljnji razvoj bila je logična i opravdana potreba promjene formalnog i organizacijskog okvira – utemeljenje nove sastavnice Sveučilišta u Rijeci, Fakulteta dentalne medicine. Ona osigurava jačanje nastavnog i znanstveno-istraživačkog rada, donosi dodatno poticanje internacionalizacije kao dokazanog razvojnog zamašnjaka, snažniju integraciju stručnih baza i postojećeg znanstvenog kadra, integraciju regionalnih poslovnih subjekata te snažnije ispunjavanje javnozdravstvenih prioriteta.

Fakultetsko vijeće Medicinskog fakulteta u Rijeci je na svojoj sjednici 11. lipnja 2019. godine dalo podršku ovoj inicijativi.

Na 32. sjednici Senata održanoj 23. srpnja 2019. godine donesena je Odluka o osnivanju Fakulteta dentalne medicine u sastavu Sveučilišta u Rijeci bez pravne osobnosti.

Fakultet je počeo sa samostalnim radom 1. ožujka 2020. godine.

Exit mobile version