BESPLATNO I ANONIMNO

SVEJEOK.HR: U Rijeci predstavljena mrežna stranica za besplatno online psihološko savjetovanje mladih!

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

U Salonu Grada Rijeke predstavljena je mrežna stranica za besplatno psihološko online savjetovanje mladih www.svejeok.hr nastala je suradnjom timova predstavnika Grada Rijeke i vanjskih stručnih suradnika

“Imaš problem ili situaciju koji te pritišću i muče? Napiši nešto o sebi i svom problemu. Nemoj se sramiti jer nitko osim tebe neće znati ništa o tome. Otvoriti se i zatražiti pomoć druge osobe nije uvijek lako, ali je često korisna odluka. Piši ako si pod stresom, ako se bojiš (ne)uspjeha ili čega drugog, osjećaš se izrazito tužno, agresivno ili zabrinuto, muči te neki odnos ili si u konfliktu s drugom osobom i slično. Sve je to O.K., ali još je više O.K. biti zadovoljan i sretan, zar ne?”.

Riječi su to kojima se otvara web stranica www.svejeok.hr, koju su danas predstavili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković i psihologinja u udruzi Terra Ivona Maričić Kukuljan.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Pročelnica Mušković je naglasila kako su iskustva pokazala da takav način savjetovanje nedostaje.

Stoga je cilj pokretanja mrežne stranice www.svejeok.hr bio omogućiti mladim ljudima anonimnu, besplatnu i dostupnu psihološku pomoć. Istodobno s pokretanjem portala, Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke u suradnji s Odsjekom za psihologiju riječkog Filozofskog fakulteta, ponovo kreće i s istraživanjem mentalnog zdravlja mladih, kako bi se temeljem njihovih stvarnih potreba razvijali ciljane programe koji će poboljšati kvalitetu njihova života i zdravlje Upitnik je namijenjen za punoljetne mlade osobe i integrirani je dio portala www.svejeok.hr, na kojem će biti objavljeni i rezultati tog istraživanja.

Bit će zanimljivo vidjeti i analizirati rezultate istraživanja te ih usporediti s rezultatima dobivenom prethodnim istraživanjem koje je provedeno 2008.g., kazala je Mušković

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Psihologinja u udruzi Terra Ivona Maričić Kukuljan je dodala kako je ovo inicijalna točka otvaranja dijaloga čiji su inicijatori sami mladi. Ovo je jezik mladih i za Udrugu Terra koja ima dobra iskustva u radu s mladima dobar feedback za daljnje unaprjeđenje rada.

Sljedeći korak je prelazak i na druge mogućnosti komunikacije, od Instagrama do Tik Toka-a.

Pohvalivši ovu inicijativu, gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako je realizacija ovog portala dio aktualnog Programa za mlade Grada Rijeke 2018. – 2022. koji objedinjuje i razrađuje ciljeve i mjere kojima Grad Rijeka želi odgovoriti na razne potrebe i probleme mladih na lokalnoj razini te općenito poboljšati kvalitetu života mladih.

Ovo je izvrsna platforma u vremenu u kojem živimo, obilježenog pandemijom koja je i sama uzrok brojnih poremećaja. Mladi danas koriste društvene mreže kao vid komunikacije pa će im opcija komunikacije bez osobnog kontakta, s ciljem dobivanja pomoći ili odgovora na pitanja koja ih muče biti podjednako prihvatljiva. U slučaju dubljih problema ili potrebe osobnog kontakta moći će se također koristiti online platforme poput Zooma i sl, rekao je gradonačelnik.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Usluge savjetovanja putem ovoga portala potpuno su besplatne i anonimne za korisnike u dobi od 15 do 30 godina starosti. Uslugu pružaju psiholozi/psihoterapeuti ovlašteni za pružanje psihološkog savjetovanja, profesionalci zaposleni u KBC Rijeka, obrazovnim ustanovama, u vlastitim psihološkim praksama ili udrugama, koji se i profesionalno bave problemima mladih i rade s mladima.

Usluge savjetovanja trenutno pruža šest psihologa.

Mrežna stranica www.svejeok.hr nastala je suradnjom timova predstavnika Grada Rijeke i vanjskih stručnih suradnika.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari