SVEUČILIŠTE ZA 3. DOB: Danas na Filozofskom fakultetu prvo besplatno predavanje iz ciklusa „Zdravstvena pismenost“

Foto: Ilustracija

Besplatan ciklus predavanja pod nazivom „Zdravstvena pismenost“, Sveučilišta za 3. dob, cjeloživotnog programa Sveučilišta u Rijeci, započinje prvim predavanjem 10. veljače u 17 sati na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

U sklopu obilježavanja svjetskog Dana bolesnika 11. veljače, Sveučilište za 3. dob otvara ciklus besplatnih predavanja koja se održavaju srijedom (10.2.-9.3.) od 17-18:30 sati na Filozofskom fakultetu (kampus Sveučilišta u Rijeci). Ciklus predavanja održava se u sklopu zdravstvenog prioriteta PGŽ-a „Unaprjeđenje zdravstvene pismenosti”.

Ciklus započinje ovu srijedu, 10.2., predavanjem Ima li loma u komunikaciji Između mene i mog LOM-a? (što znači koja uputnica, kad se radi koja specijalistička pretraga?), a uslijedit će predavanja Kako čitati laboratorijski nalaz?, Apotekar – karika koja nedostaje, Kako ostati „srcem mlad”?, Imamo novo cjepivo, sad samo moramo naći bolest protiv njega!

Novi, mini ciklus besplatnih predavanja Zdravstvena pismenost Sveučilišta za 3. dob sastoji se od 10 sati raspoređenih u 5 susreta.

Voditeljica projekta Sveučilišta za 3. dob, Sanja Smojver-Ažić ukratko je predstavila Sveučilište za 3. dob, program namijenjen starijima od 55 godina koji se punih 8 godina provodi u suradnji s Gradom Rijeka i Gradom Opatija.

Rezultati nedavno provedenog istraživanja o potrebama i motivaciji za pohađanjem ovog oblika edukacije ide u prilog spoznajama o važnosti održavanja intelektualne, tjelesne i socijalne aktivnosti u starijoj dobi kao preduvjeta uspješnog starenja. Uključivanje osoba treće životne dobi u edukativne programe može se pozitivno odraziti na kvalitetu njihovog funkcioniranja, a kao najčešće razloge za uključivanjem ispitanice i ispitanici su naveli stjecanje novih znanja, korisno ispunjeno vrijeme i druženje, objasnila je Smojver-Ažić.

Voditeljica Odjela socijalne medicine PGŽ-a, Helena Glibotić Kresina, ukratko je predstavila demografsku sliku Županije, te istakla potrebu za ovakvim intervencijama s ciljem promicanja “zdravog starenja”. Naime, PGŽ je prema statistikama „stara županija“ koja je prema istraživanjima iz 2011. godine, imala čak 19% stanovnika starijih od 60 godina. Voditeljica je dodala kako je moto ovih besplatnih edukacija „dodavanje života godina, a ne obrnuto“.

Predavanja Sveučilišta za 3. dob održavaju se redovito u više ciklusa i sa različitim tematikama, čiji je glavni cilj informirati građanke i građane o prevenciji bolesti i promociji zdravlja, te utjecati na dizanje razine svijesti o odgovornosti prema vlastitom zdravlju.

[highlight] Iako je grupa za nadolazeći ciklus oformljena, voditeljica projekta pozvala je sve zainteresirane da se još uvijek mogu prijaviti i uključiti. Prijave se primaju putem e-maila 3dob@nin.rr ili putem telefona na broj 051-584-861. [/highlight]

(Mia Mohorić, GR)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja