EVO DETALJA

Sveučilište za 3. dob – kratko predavanje: Žene u kaznionicama – profili i razlozi počinjenja kaznenih djela

Foto: Moja Rijeka

Sedmo predavanje iz ciklusa kratkih besplatnih predavanja održat će se u srijedu 8. ožujka 2023., s početkom u 17 sati, na Filozofskom fakultetu (učionica 138) Sveučilišta u Rijeci. Predavačica je izv. prof. dr. sc. Dalida Rittossa, (PRAVRI), a naziv predavanja je „Žene u kaznionicama – profili i razlozi počinjenja kaznenih djela“.

Sveučilište u Rijeci, u suradnji s Gradom Rijekom, zainteresiranim građankama i građanima s prebivalištem u PGŽ, starijim od 55 godina, sa završenom srednjom školom i više, nudi novi ciklus kratkih besplatnih predavanja u sklopu projekta Sveučilište za 3. dob.

Zadnjih tjedana medijski natpisi prenose vijesti o kaznenom predmetu protiv J.R. i drugih osoba zbog koruptivnih kaznenih djela i o očitovanju USKOK-a o prikupljenom materijalu pretragom elektroničkih uređaja koji sadrži više od tri milijuna ispisanih stranica. Pojačana pozornost medija i javnosti dovela je predmet na naslovnice novina i udarne najave u informativnim emisijama, no fokus javnosti i struke nije nešto što prati kriminalitet žena. Do sada provedena istraživanja pokazala su kako se znanstvenici rijetko bave kriminalitetom žena i kako su kreatori politika za suzbijanje ove krajnje negativne društvene pojave prije svega okrenuti muškim počiniteljima kaznenih djela.

Stoga ne iznenađuje ni podatak o malom broju studija posvećenim ženama zatvorenicama i uzrocima činjenja kaznenih djela zbog kojih im je izrečena kazna zatvora. Pred nama je poseban društveni problem jer bez znanja o kriminološkim karakteristikama žena u zatvorima i razlozima njihovog kriminalnog ponašanja ne mogu se osmisliti odgovarajući penološki tretmani niti umanjiti njihova pojačana ranjivost koja nije svojstvena muškim zatvorenicima. Kako bi se povećalo naše razumijevanje o posebno ranjivim građankama, na Međunarodni dan žena u otvorenom razgovoru s građanima progovorit ćemo o tomu tko su, što su počinile i kakav je život zatvorenica u Hrvatskoj. Dijalozi o zatvorskom životu žena put su ka inkluzivnijem društvu u kojem širenjem razumijevanja za one koji su osuđeni i kažnjeni lišenjem slobode stvaramo preduvjete za njihovu rehabilitaciju i smanjene recidiva nakon otpusta.

O predavačici:

Dalida Rittossa je izvanredna profesorica na Katedri za kazneno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci. Autorica je većeg broja znanstvenih radova iz područja kaznenog prava, kriminologije, viktimologije i ljudskih prava. Kao gorljivi zagovornik zaštite prava ranjivih osoba, u zadnje je vrijeme svoj istraživački fokus usmjerila na pitanja koja se bave kaznenopravnom zaštitom djece i žrtava obiteljskog nasilja te zaštitom prava osoba s duševnim smetnjama. U nastojanju da istraživačke aktivnosti promijene stvarni i pravni položaj najranjivijih, vodila je projekt Hrvatske zaklade za znanost “Život u doba bolesti COVID-19 – socijalne implikacije za sigurnost i dobrobit ranjivih skupina u europskom kontekstu / #COVID-19#VULNERABILITY”.  Rezultate svojih znanstvenih istraživanja redovno prezentira na konferencijama i znanstvenim skupovima, no u uvjerenju kako znanost mora pridonositi boljitku zajednice, pokrenula je i su-nosi program cjeloživotnog obrazovanja “Pravo u zajednici”.

Popis planiranih jednokratnih predavanja nalazi se u prilogu i na poveznici.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari