''STRIJELA VREMENA''

Sveučilište za 3. dob u Rijeci nudi online ciklus raznovrsnih predavanja!

Foto: Uniri/Sveučilište za 3. dob

Prije proljetnog ciklusa predavanja iz filozofije, program Sveučilišta za 3. dob donosi online ciklus raznovrsnih predavanja.

Ciklus predavanja započinje u četvrtak, 4. ožujka u 17 sati predavanjem „Strijela vremena“ prof. dr. sc. Rajke Jurdane Šepić s Odjela za fiziku. Online predavanje moguće je pratiti putem Zoom platforma Sveučilišta za 3. dob (ID: 997 6270 2751, Pass: 118649). Zainteresiranima koji ne mogu prisustvovati predavanju, po upitu će se ustupiti snimka istog.

„Što je neki pojam općenitiji to češće on ulazi u naše mišljenje, a što je posredniji njegov odnos prema osjetilnom iskustvu, to nam je teže razumjeti njegovo značenje (A. Einstein). Takvi su pojmovi prostor i vrijeme koji od antike do „Zvjezdanih staza“ potiču na naizgled najjednostavnija, a uistinu najteža pitanja: što je zapravo vrijeme, što je prostor i u kakvoj su međusobnoj vezi. A tko postavi najteže pitanje – taj će dobiti i najzanimljiviji odgovor,“ stoji u najavi predavanja.

Predavanje prati razvoj koncepata o prostoru i vremenu kroz povijest znanosti, filozofiju, književnost i film. Minimalno opterećeno matematičkim i fizičkim aparatom ilustrira osnove klasične i specijalne relativnosti, četverodimenzionalni prostor Minkowskog i koncept stožca svjetlosti. Na popularan se način razmatra (ne)mogućnost putovanja u vremenu.

Na ovom putovanju kroz prostor i vrijeme susrest ćete Platona, Lukrecija Kara, Galileija, Newtona, Edgara Allan Poea, Herberta Wellsa, Alberta Einsteina, Hermanna Minkowskog, Ingrid Bergman i Humpreya Bogarta, Terminatora, Sheldona Coopera, Spocka, Jean-Luc Picarda… Smjestite se udobno, vezati se ne morate. Warp one, engage!

Ciklus predavanja nastavlja se aktualnim temama o Marsu i potresima, a zaključit će ga profesor Stipan Jonjić s najaktualnijom temom cjepiva.

Svi zainteresirani mogu pratiti novosti, preporuke i objave putem maila 3dob@uniri.hr, kao i na službenim mrežnim stranicama Sveučilišta za 3. dob.

Sveučilište za treću dob namijenjeno je građanima i građankama Primorsko-goranske županije iznad 55 godina sa završenom srednjom školom ili fakultetom. Edukativni programi u organizaciji Sveučilišta u Rijeci, a uz potporu Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, nude neformalni oblik obrazovanja koji osobama treće životne dobi omogućuje stjecanje novih spoznaja i povezivanje stečenoga znanja s osobnim životnim iskustvom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari