NAJBOLJI OD NAJBOLJIH

Video | Svjedočanstvo ronioca ledi krv u žilama: ‘Da je eksplodirala, Rijeka bi se zatresla 7 po Richteru’

U akciji uništavanja mine u Rijeci, sudjelovali i pripadnici elitne Antiterorističke jedinice Lučko koji otkrivaju detalje koji lede krv u žilama: ‘Na mini je bio hidrostatski upaljač koji kod promjene dubine od 5 metara može opaliti. Mina je bila na dubini od 18 metara, tri puta mina je mogla odraditi’

Najbolji od najboljih u akciji su izmještanja mine iz riječke luke, izvještava Maja Brkljača za RTL Danas.hr.

Ključna je bila priprema, nebrojeno puno urona i snimanja koje je mahom odradio Riječanin Ivan. Morali su znati što ih čeka.

“Sve dolazi u obzir, svaka sitnica se gleda, svaki korak se mora znati u ovom poslu”, otkriva nam detalje zapovjednik tima za protueksplozijsko ronjenje Specijalne policije Rijeka Ivan Jambor.

Napravom iz Drugog svjetskog rata bavila su se tri ronilačka para

Svaki čovjek na sebi i više od 50 kilograma opreme

Goran Hoppe, voditelj za protueksplozijsko ronjenje Specijalne policije Rijeka, otkriva kakav je to posao: “Izabrali su tu profesiju i s godinama iskustva jednostavno postaju hladni, ali izuzetno oprezni.”

Znanje, bez kojega se nije moglo u ovoj akciji, donijela je ekipa iz Lučkog.

Posjetili smo ih u bazi i zatekli kako sređuju opremu iz riječke akcije.

Kažu, zamka je bila u jednom od upaljača i dizanju naprave s tla.

“Zato što je hidrostatski upaljač, kod promjene od pet metara dubine može doći do opaljenja. S obzirom na to da je mina bila na 18 metera (dubine op.a), ona je mogla tri i pol puta odraditi”, otkriva opasnosti koje su vrebale Ivica Erlić, vođa specijalističke grupe u ATJ Lučko.

Nakon što je osigurana plutala pola sata na određenoj dubini u luci, zakačena je za brod koji ju je odvukao na mjesto detonacije na pučinu. Ronioci su ponovno zaronili, stavili na nju eksploziv i aktiviralia. Da je eksplodirala u luci, posljedice bi bile strašne.

“Prilikom samog planiranja, došli smo do izračuna da bi (u slučaju eksplozije op.a) došlo do podrhtavanje tla na području luke jačinom većom od 7 stupnjeva po Richteru”, otkriva nam Tihomir Bošnjak, zapovjednik ronilačkog tima u ATJ Lučko.

Teža od tone i sa 750 kilograma eksploziva, izmijenila bi lice grada.

Težak je to posao, stručnjaci su uvijek na oprezu

Erlić dodaje: “Nemamo pravo na pogrešku. S dvojicom kolega, koji su bili sa mnom, sveukupno imamo 12-ero djece. Samo jedan primjer da navedem – s bocom s kojom sam bio, inače na toj dubini ronim sat vremena. A ja sam je ovdje potrošio za 25 minuta. Toliko je bilo naporno i stresno.”

Po završetku akcije, laknulo je svima.

“Ne ja, nego mislim cijeli Stožer, građani Rijeke, Hrvatske, ali mi kad smo poslije došli na večeru kad smo sjeli ne da je olakšanje nego jednostavno kao da smo dobili na lutriji evo tako smo se osjećali”, kaže nam Erlić.

Zapovjednik ronilačkog tima Bošnjak dodaje:

“Apsolutno mislim ophođenje naše u bilo kojem segmentu našeg rada je baš na uslugu tim građanima koji moraju to osjetiti sigurnost i povjerenje.”

Kada oni to kažu, ta policijska parola itekako ima smisla, izvještava Maja Brkljača za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari