SKIRA LIGHTING DESIGN

Svjetlosna transformacija tunela Učka: Inovativni dizajn rasvjete postavlja nove standarde i oduševljava prolaznike

Tunel Učka, ključna prometna poveznica između Istre i kopnene Hrvatske, dosegao je novi značajan prekretnicu dovršetkom izgradnje svoje druge cijevi. Ovaj važan infrastrukturni projekt ne samo da unapređuje funkcionalnost tunela, već donosi i vizualnu revoluciju kroz inovativni dizajn rasvjete.

Nova cijev tunela Učka duga je 5,6 kilometara, čime ukupna duljina tunelskog sustava iznosi 6,5 kilometara, čineći ga najdužim tunelom u Hrvatskoj. S novom cijevi, tunel sada uključuje ukupno 24 poprečna prolaza — 12 za pješake i 12 za vozila. Ovaj dodatak značajno poboljšava sigurnost i protok prometa, a njegovo završavanje je označilo početak nove ere za prometnu povezanost regije.

Značajnu ulogu u ovom projektu imala je renomirana hrvatska tvrtka Skira Lighting Design, koja je bila zadužena za osvjetljavanje administrativne zgrade i novog ulaza u tunel s strane Kvarnera. Dean Skira i njegov tim nisu se ograničili samo na rasvjetu; njihova kreativnost protegnula se i na dizajn upečatljivog zida od corten čelika, koji evocira crvenu, suvu zemlju specifičnu za istarski krajolik. Ovaj inovativni pristup ne samo da poboljšava vizualnu privlačnost, već i odražava dušu regije.

Otvorenje nove cijevi tunela Učka uključivalo je spektakularni prikaz crvene i bijele boje na administrativnoj zgradi, simbolizirajući hrvatske boje i dodajući svečani ton ovom važnom trenutku. Rasvjeta će se mijenjati s godišnjim dobima, pružajući dinamično iskustvo milijunima putnika koji će prolaziti kroz tunel.

Izgradnja druge cijevi, koja je započela prije gotovo četiri godine, koštala je više od 200 milijuna eura, a financirana je od strane tvrtke Bina Istra putem kredita. Nova cijev, koja je duga 5,63 kilometara, duža je od prvotne cijevi koja ima 5,06 kilometara. Dvije cijevi su razmaknute 100 metara na istarskom kraju i 25 metara na Kvarnerskom kraju, s maksimalnom udaljenošću od 50 metara između njih u središnjem dijelu.

Ovaj projekt nije samo značajan korak u unapređenju prometne infrastrukture, već i očigledan primjer kako se tehnologija i umjetnost mogu spojiti kako bi se stvorili trajni i inspirativni doprinosi zajednici. Tunel Učka sada ne samo da pruža bolju povezanost, već i dočarava ljepotu i karakter regije na potpuno nov način, piše Croatiaweek.

Foto: Facebook/ Skira/ Danijell Bartolić

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari