Svjetska kampanja! Riječani večeras spavaju na otvorenom kao beskućnici

Photo: Ilustracija (Igor Kralj/PIXSELL)

U noći sa 7. na 8. prosinca na otvorenom spavaju istaknuti Riječani iz domene sporta, umjetnosti, književnosti, znanosti, medija, a Rijeka je u globalnoj akciji jedini grad iz Hrvatske

U subotu 7. prosinca Rijeka će biti jedini hrvatski grad što se pridružuje svjetskim metropolama, ukupno njih 60, kao što su London, New York, Chicago, Belfast, Dublin kako bi zajedno s njima pomogla u podizanju svijesti javnosti o problemu – beskućništva.

Organizator riječkog događanja je Depaul Hrvatska a naziv događaja je »Jedna noć pod zvijezdama«. Dio je to »Velike svjetske kampanje spavanja na otvorenom« (World’s Big Sleep Out campaign – WBSO) u kojem će na Trgu 128. brigade riječki sudionici kampanje spavati na otvorenom i time na lokalnoj i globalnoj razini iskazati svoju podršku beskućnicima.

Pokrovitelj događanja je i Grad Rijeka tako da se navedena akcija odvija u sklopu Adventa u Rijeci koji se uz Trg Riječke rezolucije odvija i na Korzu te Trgu 128 brigade. Te je večeri u 20 sati predviđen nastup istaknute riječke chefice Srđana Jevtić koja će za tu prigodu pripremiti prigodnu zimsku primorsku maneštru od čije će prodaje, oko 200 porcija sredstva biti uplaćena kao pomoć beskućnicima.

Slijedi od 21 sat koncert En Face i Adastre kad će se okupljenima obratiti i niz istaknutih Riječana iz domene sporta, umjetnosti, kniževnosti i znanosti,…

Trenutno ih u metropoli Kvarnera ima više od stotinu što znači da u Hrvatskoj trenutno više od 3 tisuće ljudi spava pod vedrim ili oblačnim nebom. S obzirom da je Hrvatska, a ni Rijeka nije izuzetak, u gospodarsko-socijalnoj tranziciji postala iznimno nesigurnom državom, ni sami niste svjesni koliko smo svi zajedno blizu toga da postanemo – beskućnici.

U 23 sata je finale akcije »Jedna noć pod zvijezdama« – na svakoj od tri lokacije sudbinu beskućnika tu će noć podijeliti po 15 osoba. Svi on koji žele mogu do Korza doći i u 7 sati u nedjelju kad će kroz razgovore s tim ljudima moći osjetiti njihove impresije i svakako prenijeti poruke čiji je cilj – promijeniti naš odnos prema beskućništvu, shvatiti, ne kao prijetnju ili strah, da je to situacija koja se svakom od nas može dogoditi.

Rijeka je na taj način jedan od prvih 13 gradova svijeta koji će problem uličnog beskućništva nastojati radikalno umanjiti do konca 2020. godine.

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj