JER SVIRATI SE MORA

Svjetski dan glazbe biti će popraćen bogatim programom

Hrvatska glazbena unija PGŽ i ove je godine pripremila bogati program povodom Svjetskog dana glazbe čiji je ovogodišnji moto JER SVIRATI SE MORA u „godini čitanja“ kojim su najavljeni nastupi glazbenika na brojnim lokacijama diljem Županije.

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja predstavili su ga pročelnica UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić, počasna predsjednica HGU PGŽ Jadranka Čubrić, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković te glazbenici Tina Vukov i Sandro Bastiančić.

Pročelnica UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić podsjetila je kako je američki glazbenik Joel Cohen još 1976. godine pokrenuo inicijativu Svjetskog dana glazbe: „To je dan kada glazba stiže u najudaljenije kutke PGŽ, umirovljeničke domove, centre za rehabilitaciju, stiže u ona područja gdje ljudi inače nemaju toliko mogućnosti sudjelovati u nekom glazbenom ili instrumentalnom događaju“ istaknula je pročelnica Šišić te se zahvalila Gradskoj knjižnici Rijeka i glazbenicima čiji je doprinos iznimno značajan.

VIDEO DANA:

JER SVIRATI SE MORA je velika kampanja u „godini čitanja“ kojom će se, u ponedjeljak 21. lipnja, stanovnici od 7-77 godina umrežiti glazbom sa oko pedesetak glazbenika, profesionalaca i amatera“, rekla je počasna predsjednica HGU PGŽ Jadranka Čubrić. Program će započeti u nedjelju 20. lipnja velikim Glazbenim praskom u ponoć u Dobrinju, a završiti će glazbom i poezijom u Vinodolskoj dolini odnosno Bribiru 21. lipnja. „Zatim sljedećeg dana u jutarnjim satima Bibliobusom krećemo prema Gorskom kotaru. Glazbom ćemo, osim Doma za starije osobe Kantrida, Doma za odrasle osobe Turnić, Prihvatilišta za beskućnike Ruže sv. Franje, Kuće utočišta u Rijeci, umrežiti i Dom za starije osobe Mali Kartec na Krku i Dom za starije osobe Volosko, Centar za rehabilitaciju Fortica u Kraljevici te Vinodolsku dolinu i Grobnik“, istaknula je počasna predsjednica HGU te se zahvalila Primorsko-goranskoj županiji na dugogodišnjoj podršci te Ministarstvu kulture i medija.

Ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković je rekao kako mu je jako drago što se i ove godine obilježava Svjetski dan glazbe u spoju sa bibliobusima, koji će širiti kulturu u krajeve gdje je ne postoje neke profesionalne ustanove koje se dnevno bave kulturom: „Zahvaljujem se PGŽ bez koje ni ne bi bilo županijske bibliobusne službe, HGU PGŽ i glazbenicima koji su nas prepoznali kao adekvatnog partnera“.

„Susreti povodom Svjetskog dana glazbe nose neku nepredvidivost, srdačnost i jedinstvenost i zasigurno će tako biti i ove godine“, rekao je jedan od glazbenika koji će uveseliti stanovnike Gorskog kotara Sandro Bastiančić.

Korisnike Doma za odrasle osobe Turnić zabavljat će pjesnikinja Laura Marchig, Dražen Jurković Charlie te riječka glazbenica Tina Vukov. „Izuzetno mi je drago da sam dio ove velike priče i nadam se da će korisnici uživati u mojem novom repertoaru koji ću im predstaviti“, najavila je Vukov.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari