NE PROPUSTITE PRILIKU

Svjetski dan moždanog udara: Građani na Korzu u utorak mogu besplatno obaviti ultrazvuk krvnih žila i izmjeriti rizikofaktore!

U utorak, 29. listopada od 10 do 12 sati posjetite informativni kutak na riječkome Korzu

U povodu Svjetskog dana moždanog udara koji se širom svijeta obilježava 29. listopada, Klinika za neurologiju KBC-a Rijeka, Katedra za neurologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Društvo za neurodegenerativne i ostale neurološke bolesti Neurodeg, uz podršku Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije organiziraju informativni punkt na Korzu s ciljem senzibilizacije šire javnosti o čimbenicima rizika moždanog udara i podizanja razine svjesnosti o prevenciji moždanog udara. Tako će građani u utorak, 29. listopada od 10 do 12 sati  imati priliku izmjeriti rizikofaktore i dobiti korisne informacije o moždanom udaru – preventivnim aktivnostima, simptomima, pravovremenom liječenju i rehabilitaciji, te učiniti preventivni UZV krvnih žila vrata. Prigodna predavanja o moždanom udaru od 11 sati na info punktu održat će stručnjaci s riječke neurologije i radiologije: „Zdravlje mozga“ – izv. prof. dr. Vladimira Vuletić, „Uloga radiologa u liječenju moždanog udara“ – doc. dr. Slavica Kovačić i „Liječenje i prevencija moždanog udara“ – doc. dr. David Bonifačić.

Vrlo je važno doći u bolnicu čim nastupe simptomi moždanog udara!

Moždani udar predstavlja hitno stanje koje nastaje kada je dotok krvi i hranjivih tvari u dio mozga prekinut ili jako smanjen. Radi li se o moždanom udaru možete ustvrditi tako da zamolite osobu da se nasmije, kaže nešto, podigne ruke i isplazi jezik. Ako primijetite da je osobi lice iskrivljeno, govori nerazumljivo, ponavlja riječi ili fraze, ako prilikom podizanja ruku jedna pada ili je slaba, nešto nije u redu stoga je potrebno hitno pozvati pomoć. U svijetu se ova vrsta ispitivanja uvriježeno naziva FAST test ili prema hrvatskoj inačici G.R.O.M. test (G = govor, R = ruke, O = oduzetost, M = minute unutar kojih morate pozvati hitnu pomoć). Važan indikator nadolazećeg moždanog udara su upozoravajući znakovi koji se podudaraju sa simptomima moždanog udara, ali su prolazni i kraćeg intenziteta, a nazivaju se tranzitorne ishemijske atake (TIA). Osobe koje su doživjele ovaj oblik privremenog poremećaja cirkulacije, imaju znatno veći rizik za nastanak pravog moždanog udara i trebale bi se podvrgnuti detaljnom neurološkom pregledu.

U svladavanju izazova liječenja moždanog udara presudan je interdisciplinarni pristup koji uključuje stručnjake raznih specijalnosti i univerzalni pristup zdravstvenim uslugama uz koordinirano djelovanje pacijenata. Upamtite, svake minute bez opskrbe krvlju u moždanom parenhimu odumre gotovo dva milijuna neurona, stoga je brza reakcija i pravovremena skrb presudna jer „VRIJEME JE MOZAK“.  Na Klinici za neurologiju KBC-a Rijeka uspješno se primjenjuju najsuvremenije neurointervencijske metode – sistemska tromboliza (otapanje ugrušaka pomoću lijekova) i mehanička trombektomija (mehaničko uklanjanje ugrušaka). Učinkovita je to stručna suradnja neurologa, intervencijskih radiologa, anesteziologa, liječnika Objedinjenog hitnog bolničkog prijama te gradskih i županijskih medicinskih službi. Neurointervencije, kao zlatni standard u liječenju moždanog udara, umanjuju rizik od smrti i trajnog invaliditeta, a konačni ishod za bolesnika znatno je bolji uz istovremeno zadržavanje kvalitete samostalnog funkcioniranja. Također, nužno je odmah započeti s medicinskom rehabilitacijom u svrhu povratka motoričkih funkcija kako bi se pojedinac što prije vratio uobičajenom društvenom životu.

Ovogodišnja kampanja Svjetske organizacije za moždani udar koristi univerzalnu privlačnost sporta koja nadilazi geografske, kulturne i demografske granice kao platformu za podizanje svijesti o važnosti prevencije, ali i pravovremene rehabilitacije nakon moždanog udara.  Globalna inicijativa pod geslom „Be #GreaterThan > Stroke“ ima za cilj osnažiti ljudeda svakodnevno poduzmu neku tjelesnu aktivnost korisnu za svoje zdravlje kako bi smanjili rizik nastanka moždanog udara. Zdravom ishranom, tjelesnom aktivnošću i nepušenjem te držanjem rizičnih čimbenika pod kontrolom, može se reducirati vjerojatnost obolijevanja od moždanog udara i ujedno smanjiti mogućnost razvoja posljedica koje na svjetskoj razini predstavljaju velik javnozdravstveni problem.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari