'CREME DE LA CREME'

Video | Svjetski hitovi na opatijskoj pozornici: Najveći regionalni festival frizera slavi 20. rođendan

Najnoviji trendovi su na najvećem regionalnom okupljanju frizera. Festival u Opatiji slavi 20. rođendan. Naglasak je na edukaciji. Bili smo na festivalu na kojemu su učili najbolji hrvatski frizeri

Dobra je frizura uvijek u modi. Edukatori Ivana i Mario pokazuju ono što ih čini prepoznatljivima i na svjetskoj sceni, a to je geometrijsko šišanje.

Ivana Špicer, edukatorica frizera iz Zagreba, pojasnila je: “Šišanje koje nam pomaže da postavimo čvrstu bazu i stabilnost samog oblika. Što se tiče samih frizura, one mogu biti bilo kakve, možete ih mijenjati kao majicu svaki dan.”

Mnogi edukatori tu su učili u 20 godina

Mnogi koji su postali edukatori i rade po cijelome svijetu tu su učili u 20 godina. Hrvatska je u top pet europskih destinacija po pitanju ovakvih festivala uz Bolognu, Paris, Dusseldorf i London.

Denis Vidović, direktor festivala frizera u Zagrebu, kazao je: “Što se tiče regionalnog frizerstva, definitivno je tu creme de la creme.”

Prošlo je vrijeme kada su dečki kucali na vrata ženskih salona i molili 15 minuta za šišanje mašinicom, a modne brijačnice sve su posjećenije.

Barber iz Zagreba Marko Stanzl ispričao je da je za muško šišanje potrebno izdvojiti oko 40 minuta. Barberica iz Splita Nikolina Kalafatović pojasnila je da su za Buzz Cut frizuru karakteristične “izražene franzete i konture”.

Škare frizerke Aleksandre Oparov

Slovenac Mitja Sojer Mič koji je vlasnik frizerske akademije u Sloveniji i ima 100 salona u regiji te dva u Los Angelesu, rekao je da Hrvai prate trendove što ih i košta.

“U Sloveniji je bolje, bolji smo sa cijenama, imamo povoljniji PDV za frizere i tu bih dao možda neku ideju za hrvatsku Vladu”, ispričao je.

Cijela riječka alternativna scena prošla je kroz ruke, odnosno škare, frizerke Aleksandre Oparov koja ima salon od ’86-e.

“Od Denis&Denis, Marine Perazić, LET-a 3 kojima sam posuđivala perike koje sam nosila iz Londona za snimanje spotova, EN Face, kasnije Vedrana Rudan, ENI-ce, Putokazi”, kazala je Oparov iz Rijeke.

Umeci od prirodne kose su sada posebno traženi

Generalna zastupnica za ekstenzije za kosu, Davorka Križević, pojasnila je da se takvi umeci mogu nositi otprilike šest mjeseci.

“Cijena bi bila sa postavljanjem, varira naravno od salona do salona, ali nekih 500 eura”, dodala je Križević.

Vicko Pintur, direktor tvrtke za distribuciju profesionalne opreme, ispričao je: “Cijene se kreću od 500 eura za bazne modele do 1600 eura za premium modele, sve škare se ručno rade u Japanu. Recimo, to bi bilo kao Rollce Royce.”

Trendovi, stiliziranje, bojenje, svjetski hitovi na opatijskoj pozornici. Hrvatski frizeri definitivno znaju što rade, izvještava Maja Brkljača za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari