JEDINI U EUROPI!

Svjetski uspjeh iz PGŽ-a: Naš laboratorij među 150 najboljih u svijetu u borbi protiv Legionella bakterije!

Foto: Kanal Ri

Prevencija je ključ zdravlja! Legionella, bakterija koja može uzrokovati ozbiljne respiratorne bolesti, zahtijeva pravovremenu dijagnozu i liječenje kako bi se smanjila smrtnost. No, najvažniji korak u zaštiti zdravlja je prevencija, koja uključuje pravilno održavanje vodnih sustava i nadzor okolišnih uvjeta. Epidemije Legionella često započinju iz vodoopskrbnih sustava zgrada, a do infekcije dolazi udisanjem kontaminiranih kapljica vode iz tuševa, magle, hidromasažnih kada ili rashladnih tornjeva.

U ovoj borbi protiv opasne bakterije, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije (NZZJZ PGŽ) postigao je značajan međunarodni uspjeh. Laboratorij Odjela za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju ovog zavoda sudjeluje u prestižnom ELITE programu za evaluaciju tehnika izolacije Legionella, organiziranom od strane Državnog laboratorija za higijenu u Wisconsinu, SAD.

NZZJZ PGŽ je ponosan što je njihov laboratorij jedan od samo 150 laboratorija širom svijeta, te jedini u Europi, s certifikatom ELITE programa za dokazivanje prisutnosti Legionella spp. u vodi metodom kultivacije. Ovaj certifikat nije samo priznanje za njihovu stručnost i preciznost, već i potvrda visoke razine točnosti rezultata koje proizvode.

Ovaj uspjeh je rezultat kontinuiranog ulaganja u napredne tehnike i profesionalni razvoj osoblja. NZZJZ PGŽ postavlja visoke standarde u prevenciji bolesti uzrokovanih Legionella bakterijama, što uključuje redovitu kontrolu i analizu kvalitete vode u različitim sustavima.

Zašto je važna borba protiv Legionella?

Legionella bakterija može uzrokovati legionarsku bolest, teški oblik upale pluća, te blaži oblik nazvan Pontiac groznica. Ove bolesti su osobito opasne za starije osobe, pušače, te osobe s oslabljenim imunološkim sustavom. Legionarska bolest se obično prenosi udisanjem sitnih kapljica vode koje sadrže bakteriju, a koje mogu doći iz različitih izvora kao što su tuševi, klimatski uređaji i rashladni tornjevi.

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ kao svjetski lider

Laboratorij NZZJZ PGŽ kontinuirano ulaže u poboljšanje metoda detekcije i analize Legionella bakterija. Njihova uključenost u ELITE program omogućava im da budu u tijeku s najnovijim tehnikama i metodologijama, te osigurava da su rezultati njihovih analiza među najtočnijima na svijetu.

Ovaj prestižni certifikat dodatno potvrđuje kvalitetu rada i stručnost laboratorija NZZJZ PGŽ, što ih postavlja na vodeće mjesto u Europi kada je riječ o analizi Legionella bakterija. Njihova predanost zdravlju i sigurnosti zajednice je od neprocjenjive vrijednosti, a njihove napredne metode i precizni rezultati pružaju sigurnost da su rizici od izbijanja bolesti minimalizirani.

Ulaganje u budućnost

Kao dio svoje misije, NZZJZ PGŽ nastavlja ulagati u napredne tehnologije i metode kako bi osigurao najviše standarde u prevenciji i kontroli Legionella bakterija. Njihova predanost istraživanju, inovacijama i edukaciji stručnog kadra omogućava im da ostanu na čelu globalne borbe protiv ove opasne bakterije.

Za sve one koji žele saznati više o važnosti prevencije i načinima kako se zaštititi od Legionella bakterija, NZZJZ PGŽ je uvijek na raspolaganju za savjet i pomoć.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari