TJEDAN DOBRE DJEČJE KNJIGE

Svoje stare dječje dnevnike možete donijeti u Dječju kuću, bit će dio posebne izložbe Gradske knjižnice Rijeka

Idi na originalni članak
Foto: Rijeka.hr

Ovogodišnji Tjedan dobre dječje knjige Gradske knjižnice Rijeka odvija se i pod etiketom tema koje djeluju važnije nego ikada – hrabrosti, neustrašivosti, odvažnosti… što je nešto čega posebno treba u eri pandemija, ratova, velikih transformacija…

Oglas

A gdje su odvažnije, hrabrije, prodornije misli zapisane nego na stranicama dnevnika. Ponekad pravih osobnih, skrivanih ispod kreveta i posteljine, a ponekad fiktivnih i pisanih kao način književnog izražavanja. Ne nedostaje toga što u njih možemo zapisati.

Gradska knjižnica Rijeka zato skuplja stara, domaća i strana izdanja dječjih knjiga pisanih u književnom obliku dnevnika (što starija to bolja), dječjih autobiografskih dnevnika i osobne dječje dnevnike koje se želi podijeliti s drugima.

Dnevnike je moguće donijeti u Dječju kuću, u Dječji odjel Stribor na trećem katu, tijekom njegovog radnog vremena, od ponedjeljka do subote, a u rukama knjižničara će biti na sigurnom te se i vratiti vlasniku poslije događanja. Akcija prikupljanja traje do 10. travnja.

Dnevnici, književni i osobni, bit će oblikovani kao izložba tijekom Tjedna dobre dječje knjige od 25. 4. do 30. 4 u jedinstvenoj riječkoj Dječjoj kući. Također, o važnosti dnevnika za odrastanje i oblikovanje hrabrog karaktera naglašeno će se razgovarati tijekom tog posebnog Tjedna.

VIDEO DANA:

Tjedan dobre dječje knjige središnja je manifestacija u riječkoj regiji posvećena kulturi čitanja od najranije dobi, knjigama za djecu i roditelje, razvoju kreativne pismenosti, vizualnoj kulturi i stvaranju pisanih sadržaja za djecu.

Manifestacija se održava od 2012. godine ujedinjujući u nastojanje široku frontu društvenih aktera Primorsko-goranske županije koji rade na kulturi čitanja djece, a 2022. od 25. 4. do 30. 4. prvi put će se u otvorenoj i fizičkoj formi održati u novootvorenoj Dječjoj kući, prostoru kulture za djecu, roditelje, stručnjake i sve kreativne pojedince u art-kvartu “Benčić” te domu dječjeg odjela Gradske knjižnice Rijeka kao središnje riječke knjižnice za djecu.

Konceptualno Tjedan dobre dječje knjige naslanja se na tezu da knjige i priča leže u temelju svakog stvaralaštva stoga u program uklapa na kreativne načine elemente gaminga, kazališta, produkt dizajna, STEM-a. Program tjedna ujedno bit će dio cjelogodišnjeg obilježavanja 60. rođendana nastanka Gradske knjižnice Rijeka kao jedinstvene ustanove.

Exit mobile version