Foto: Rijeka.hr

Ovogodišnji Tjedan dobre dječje knjige Gradske knjižnice Rijeka odvija se i pod etiketom tema koje djeluju važnije nego ikada – hrabrosti, neustrašivosti, odvažnosti… što je nešto čega posebno treba u eri pandemija, ratova, velikih transformacija…

A gdje su odvažnije, hrabrije, prodornije misli zapisane nego na stranicama dnevnika. Ponekad pravih osobnih, skrivanih ispod kreveta i posteljine, a ponekad fiktivnih i pisanih kao način književnog izražavanja. Ne nedostaje toga što u njih možemo zapisati.

Gradska knjižnica Rijeka zato skuplja stara, domaća i strana izdanja dječjih knjiga pisanih u književnom obliku dnevnika (što starija to bolja), dječjih autobiografskih dnevnika i osobne dječje dnevnike koje se želi podijeliti s drugima.

Dnevnike je moguće donijeti u Dječju kuću, u Dječji odjel Stribor na trećem katu, tijekom njegovog radnog vremena, od ponedjeljka do subote, a u rukama knjižničara će biti na sigurnom te se i vratiti vlasniku poslije događanja. Akcija prikupljanja traje do 10. travnja.

Dnevnici, književni i osobni, bit će oblikovani kao izložba tijekom Tjedna dobre dječje knjige od 25. 4. do 30. 4 u jedinstvenoj riječkoj Dječjoj kući. Također, o važnosti dnevnika za odrastanje i oblikovanje hrabrog karaktera naglašeno će se razgovarati tijekom tog posebnog Tjedna.

VIDEO DANA:

Tjedan dobre dječje knjige središnja je manifestacija u riječkoj regiji posvećena kulturi čitanja od najranije dobi, knjigama za djecu i roditelje, razvoju kreativne pismenosti, vizualnoj kulturi i stvaranju pisanih sadržaja za djecu.

Manifestacija se održava od 2012. godine ujedinjujući u nastojanje široku frontu društvenih aktera Primorsko-goranske županije koji rade na kulturi čitanja djece, a 2022. od 25. 4. do 30. 4. prvi put će se u otvorenoj i fizičkoj formi održati u novootvorenoj Dječjoj kući, prostoru kulture za djecu, roditelje, stručnjake i sve kreativne pojedince u art-kvartu “Benčić” te domu dječjeg odjela Gradske knjižnice Rijeka kao središnje riječke knjižnice za djecu.

Konceptualno Tjedan dobre dječje knjige naslanja se na tezu da knjige i priča leže u temelju svakog stvaralaštva stoga u program uklapa na kreativne načine elemente gaminga, kazališta, produkt dizajna, STEM-a. Program tjedna ujedno bit će dio cjelogodišnjeg obilježavanja 60. rođendana nastanka Gradske knjižnice Rijeka kao jedinstvene ustanove.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari