Talijanski privrednici u Rijeci: Županijska komora i Sajam Pordenone potpisuju suradnju?

HGK ŽK Rijeka s talijanskim partnerima ima osam potpisanih sporazuma o suradnji

HGK Županijsku komoru Rijeka danas je posjetila delegacija Republike Italije koju su činili predstavnici Generalnog konzulata Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj, Rijeka- Davide Bradanini, generalni konzul te Ileana Jančić asistentica generalnog konzula, predsjednik Talijanske Unije- Maurizio Tremul, te predstavnici Sajma – Fiera di Pordenone- predsjednik Renato Pujatti te njegov savjetnik Paolo Perin.

Delegaciju su u HGK ŽK Rijeka primili Vidoje Vujić, predsjednik, Zlatko Mičetić, zamjenik predsjednika te Blanka Kalokira, koordinator.

Predsjednik Vujić je prisutnima izrazio dobrodošlicu te čestitao gosp Bradaniniju na imenovanju te poželio puno uspjeha u obnašanju funkcije generalnog konzula.

Naveo je kako HGK ŽK Rijeka s talijanskim partnerima ima osam potpisanih sporazuma o suradnji, te već godinama njeguje dobre odnose s komorama u Riminiju, regiji Veneto, Trstu i Anconi. Isto će i nastaviti kroz buduće zajedničke projekte EU, u okviru Jadransko jonske regije te suradnje po pitanju organizacije manifestacije AdRia4Blue 2020.

Davide Bradanini, generalni konzul, zahvalio je na toplom prijemu te istaknuo kako su, osim povijesne povezanosti, Hrvatska i Italija također snažno gospodarski povezane pri čemu Italija zauzima treće mjesto po ulaganjima u RH.

Generalni konzul je istakao da u pogledu buduće suradnje ovih zemalja, HGK ŽK Rijeka može računati na punu potporu konzulata Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj. Maurizio Tremul, predsjednik Talijanske Unije također je izrazio zadovoljstvo današnjim sastankom koji pruža mogućnost za jačanje odnosa sa HGK ŽK Rijeka; jačeg gospodarskog povezivanja te intenzivnije suradnje po pitanju EU projekata.

Predsjednik Sajma Pordenone Pujatti kazao je kako RH i Primorsko- goranska županija predstavljaju značajnog strateškog partnera za gospodarstvo Italije.

Sajam Pordenonone u javno-privatnom je partnerstvu, a kao organizator sajmova zauzima srednje mjesto po veličini, nalazi se na sjeveroistoku Italije te raspolaže s oko 100.000 m2 otvorenog te 30.000m2 zatvorenog sajamskog prostora. Godišnje organizira preko 30 sajmova sa oko 350.000 posjetitelja te 5.000 tvrtki sudionika. U narednoj godini uz 7 međunarodnih sajmova organiziraju i dva sajma namijenjena brodograđevnom sektoru. U tom smislu, imaju veliki interes surađivati s Komorom Rijeka.

Predsjednik Vujić je istaknuo kako naša županija ima 3 velika brodogradilišta te uz to ima oko 700 inženjera u 50-ak projektantskih tvrtki koje pružaju usluge talijanskim, ali i njemačkim i norveškim brodogradilištima, te prostora za suradnju svakako ima.

Kalokira je potom predstavila drugu po redu manifestaciju, AdRia4Blue 2020., koju ŽK Rijeka organizira tijekom 21. Međunarodne regate Fiumanka, od 11. do 12. lipnja 2020., u godini u kojoj grad Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture.

Manifestacija AdRia4Blue 2020 u fokusu će imati plavo i zeleno gospodarstvo te mediteransku kvalitetu života, a bit će posvećena mediteranskoj kvaliteti života – hrani i zdravlju iz mora i uz more, održivom ribarstvu i akvakulturi, autohtonim eno i gastronomskim proizvodima, ekološkim proizvodima i novim tehnologijama.

Republika Italija kao zemlja s velikim iskustvom i uspjehom u brendiranju vlastite eno-gastro ponude, pozvana je da se pridruži organizaciji manifestacije AdRia4Blue 2020. kao zemlja prijatelj.

Zamjenik predsjednika Mičetić istaknuo je iznimne rezultate u bilateralnoj razmjeni u 2018.g., jer je ta razmjena premašila iznos od 5 milijardi eura (11% više nego godinu ranije), a odlični trendovi se nastavljaju i u 2019.g. Iskazano je i zadovoljstvo investicijom talijanskog investitora Liquigas spa u sektoru energetike „Butan plin“ na području Industrijske zone Kukuljanovo.

Zaključno i cijeneći brojne dodirne točke dvaju zemalja, iznesene prijedloge te izvrsne mogućnosti za daljnjim jačanjem gospodarske suradnje talijanskih i hrvatskih tvrtki, zaključeno je kako će se zajednički razmotriti mogućnosti za skorim potpisivanjem Sporazuma o suradnji između HGK ŽK Rijeka i Sajma Pordenone.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari