ZANIMLJIV SMJER

Tehnički fakultet u Rijeci pokrenuo studij Mehatronike i robotike; Upisi kreću već ovoga ljeta!

Tehnički fakultet u Rijeci pokrenuo je novi sveučilišni prijediplomski studij Mehatronika i robotika. Studij je  dostupan za upis već ovog ljeta kroz sustav Postani student, uz studije Strojarstvo, Brodogradnja,  Elektrotehnika i Računarstvo, čime Fakultet dodatno obogaćuje svoju dosadašnju ponudu studijskih  programa.

Dodatni motiv je i činjenica da Fakultet pod istim krovom ima kvalitetan nastavni kadar za  provedbu ovog interdisciplinarnog studija, dok u neposrednoj blizini ne postoji sličan program. 

Studijski program obuhvaća moderne kolegije koji studentima omogućuju stjecanje praktičnih vještina u  programiranju, 3D modeliranju, razvoju i konstrukciji mehatroničkih i robotskih sustava. Na višim  godinama, studenti će se baviti temama poput robotskih manipulatora i industrijskih robota. 

U procesu razvoja studija sudjelovali su brojni profesori, predvođeni prodekanom za nastavu prof. dr. sc.  Jonatanom Lergom i izv. prof. dr. sc. Ervinom Kamenarom. Uprava Fakulteta, pod vodstvom dekana prof.  dr. sc. Lade Kranjčevića, u formiranje studija aktivno je uključila i mnoge mlade znanstvenike s iskustvom  rada na prestižnim američkim sveučilištima poput Harvarda i University of California, Santa Barbara. 

Prijediplomski studij Mehatronika i robotika pruža veliku fleksibilnost putem sedam izbornih kolegija  dostupnih tijekom trogodišnjeg programa. Ovo omogućava studentima da biraju područja od posebnog  interesa i u njima se specijaliziraju. Također, program nudi mogućnost stjecanja mikrokvalifikacija putem  skupina izbornih predmeta.  

Nadalje, u tijeku su pripreme za pokretanje sveučilišnog diplomskog studija mehatronike i robotike, što će  studentima omogućiti nastavak obrazovanja na diplomskoj razini. Fakultet trenutno provodi ispitivanje tržišta  i konzultacije s kolegama iz Hrvatske i inozemstva kako bi kreirao konkurentan i kvalitetan diplomski program. 

Uvjeti upisa uključuju bodovanje na temelju srednjoškolskih ocjena i rezultata državne mature, s dodatnim  bodovima za izborne predmete i natjecanja. Bodovanje pri upisu vrši se na način da 30% bodova nosi prosjek  svih ocjena iz srednje škole, dok uspjeh na državnoj maturi nosi preostalih 70% bodova. Uz obavezne  predmete mature, boduje se i izborni predmet fizika, čije uspješno polaganje nije obavezno, ali donosi  dodatne bodove. Pravo na izravan upis ostvaruju kandidati koji su zauzeli prvo, drugo ili treće mjesto na  državnom natjecanju iz matematike, fizike ili informatike. Više informacija o uvjetima upisa dostupno je na  stranicama Fakulteta. 

Diplomanti Tehničkog fakulteta su izuzetno traženi na tržištu rada, što potvrđuju statistike Hrvatskog zavoda  za zapošljavanje. Novi studij Mehatronika i robotika predstavlja sinergiju tehničkih polja strojarstva,  brodogradnje, elektrotehnike i računarstva, što ga čini logičnim korakom u daljnjem razvoju Fakulteta.  Detaljna analiza tržišta pokazala je visoku potražnju za kadrom s multidisciplinarnim tehničkim znanjima.  Diplomanti će biti osposobljeni za rad u industrijskoj automatizaciji, programiranju industrijskih računala,  integraciji mehaničkih, električnih i upravljačkih sustava te mnogim drugim tehničkim i inženjerskim  zanimanjima. 

Uz navedeno, studenti će kroz studij steći teorijska i praktična znanja kroz suradnju s industrijom, izradu  završnih i diplomskih radova te stručne prakse, što često vodi do prvog zaposlenja. Fakultet također podržava  mobilnost studenata kroz Erasmus+ i Ceepus programe, uz priznanje obveza stečenih u inozemstvu.  Navedeno, uz novi studij Mehatronika i robotika, Tehnički fakultet u Rijeci čini modernim tehničkim studijem  koji će obrazovati buduće generacije uspješnih inženjera, traženih na tržištu rada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari