NASTAVNI PORTAL 'FUTURIA'

Tehnički fakultet u Rijeci razvija platformu o primjeni umjetne inteligencije u visokom obrazovanju

Osmišljavaju nastavni portal „FUTURIA“ koji će granu umjetne inteligencije približiti široj publici

Tehnički fakultet u Rijeci partner je na projektu „Transverzalne vještine u primijenjenoj umjetnoj inteligenciji“ („TSAAI“) čiji je cilj osnažiti transverzalne vještine u umjetnoj inteligenciji (AI) u području visokog obrazovanja. Kroz ovaj će projekt biti osmišljen nastavni portal „FUTURIA“ koji će granu umjetne inteligencije približiti široj publici, s posebnim fokusom na studente visokog obrazovanja.

Prvi koraci projekta Erasmus+ „TSAAI“

U projektu sudjeluje šest europskih sveučilišta odabranih kao predvodnika u istraživanju i razvoju primijenjene umjetne inteligencije u svojim zemljama – Njemačkoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Španjolskoj, Estoniji i Sjevernoj Makedoniji. Osim Tehničkog fakulteta u Rijeci, uključene su sljedeće institucije: Sveučilište primijenjenih znanosti Offenburg (Njemačka), Institut Jožef Stefan i Međunarodna poslijediplomska škola Jožef Stefan (Slovenija), Međunarodno balkansko sveučilište (Sjeverna Makedonija) i Tehnološko sveučilište Tallinn (Estonija).

Internacionalizacija obrazovanja

Svrha projekta je pokretanje portala „FUTURIA“, za čiju je izgradnju predviđeno financiranje Europske komisije u iznosu od 370.000,00 eura. Portal će omogućavati usvajanje primijenjenih kompetencija umjetne inteligencije kroz transverzalne i uključive sadržaje.

“Suočeni s golemom potražnjom za stručnjacima u grani umjetne inteligencije nastojimo nadomjestiti trenutni manjak odgovarajućih obrazovnih sadržaja za sveučilišne studente diljem Europe”, objašnjava Ivan Štajduhar, voditelj Laboratorija za umjetnu inteligenciju na Zavodu za računarstvo Tehničkog fakulteta u Rijeci te jedan od suvoditelja ovog projekta.

Rani intelektualni proizvodi

Nakon prvog sastanka predstavnika projektnog konzorcija u svibnju 2022. u Malagi u Španjolskoj, prošli je tjedan održan drugi redovni sastanak konzorcija, ovaj put u virtualnom okruženju. Projektni konzorcij čini ukupno 28 članova uključujući znanstvenike, nastavnike i tehničare iz multidisciplinarnih područja.

Izrada višejezične web stranice koja integrira platformu za online učenje s razvojem odgovarajućeg nastavnog plana i programa bit će prvi opipljivi rezultati projekta. Planirano je da web stranica bude otvorena najkasnije krajem 2022.

„TSAAI“ je projekt programa Erasmus+ „KA2“ modaliteta „Partnerstva za suradnju“ u kategoriji „visoko obrazovanje“ koji promiče i razvija međunacionalnu i međukulturnu suradnju i razumijevanje te osnažuje veze između zemalja i obrazovnih institucija.

Tehnički fakultet u Rijeci kao predvodnik inovacija

Ovo je tek jedan u nizu projekata u kojima Tehnički fakultet u Rijeci sudjeluje. Kroz suradnju s vrsnim stručnjacima na izazovnim i zanimljivim projektima fakultet se nastavlja razvijati u skladu s globalnim trendovima i tehnološkim inovacijama. Time što ostaje aktualan kao inkubator znanja i inovacija, ono nastavlja pružati najbolje obrazovanje za svoje studente.

„Kroz istraživački rad u međunarodnim timovima otvaramo vrata mladim znanstvenicima i studentima i ostajemo fakultet 21. stoljeća poželjan za studiranje. Stečeno iskustvo kroz projekte dovodi do novih vizija za budućnost temeljenih na pozicioniranju fakulteta kao središta za nova istraživanja, programe i obrazovnu izvrsnost”, naglasio je Štajduhar.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari