NOVI PROSTOR

Galerija | Teško pokretna djeca i mladi dobit će bolje uvjete, napreduju radovi u novom prostoru Područnog odjela COO Rijeka

U tijeku su radovi adaptacije i prilagodbe prostora nekadašnjeg Ogranka Zamet Gradske knjižnice Rijeka (Ante Pilepića 1a) za potrebe Područnog odjela Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka.

Uređenjem novog prostora će teško pokretna djeca i mladi, korisnici Područnog odjela Centra za odgoj i obrazovanje koji je bio smješten na Baredicama, dobiti adekvatniji i veći prostor za svoje aktivnosti i boravak.

Prostor su obišli riječki gradonačelnik Marko Filipović, zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan, zamjenik župana Primorsko-goranske županije Vojko Braut, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka Ivone Šabarić Rubeša, predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj, pročelnica Odjela za gospodarenje imovinom Grada Rijeke Denis Šulina i predstavnik izvođača radova Zanatske zadruge Gradin iz Rijeke Zdravko Brdar.

Dvije učionice, senzorna soba, ambulanta…

Novi prostor u kojem će biti smješten Područni odjel COO Rijeka ima površinu od 233 m². Po dovršetku uređenja u njemu će korisnicima i osoblju na raspolaganju biti dvije učionice, senzorna soba, ambulanta, soba za fizikalnu terapiju, pomoćna kuhinja, dva prilagođena wc-a za korisnike i dva za osoblje, garderobni prostor, ulazni prostor, spremište i radionički prostor.

Ugovorena vrijednost radova iznosi 1.961.781,25 kn (s PDV-om) od čega su većinska sredstva iz proračuna Grada Rijeke, a Primorsko-goranska županija je osigurala iznos od 700.000,00 kuna.

„U ovom novom prostoru, dvanaestero djece od kojih je šestero iz Rijeke, a šestero iz drugih gradova u županiji, dobit će primjerene i suvremene prostorije za izvođenje odgojno-obrazovnog procesa. Riječ je o djeci s intelektualnim i motoričkim poteškoćama koja zahtijevaju pojačanu skrb i brigu i vjerujem da će u ovom prostoru oni, kao i zaposlenici koji s njima rade imati vrhunske uvijete za rad“, rekla je zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan i zahvalila Primorsko-goranskoj županiji što se financijskim sredstvima također uključila u ovaj projekt.

Zadovoljstvo napretkom radova iskazao je i zamjenik župana Vojko Braut. „Ovaj projekt je hvalevrijedan jer pokazuje da vodimo računa o skrbi za sve članove našeg društva. Drago mi je što ga ostvarujemo u suradnji s Gradom Rijeka kojem se ovim putem zahvaljujem na pokrenutoj inicijativi koju smo rado prihvatili“, istaknuo je Braut.

U ime Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka, zahvale i Gradu Rijeci kao osnivaču ustanove i Primorsko-goranskoj županiji koja se uključila u projekt, iskazala je ravnateljica Centra Ivone Šabarić Rubeša. „Novi prostor svakako će poboljšati kvalitetu odgojno-obrazovnog procesa i hvala svima što su prepoznali potrebu za osiguravanjem boljih uvjeta za rad učenika s teškoćama“, završila je Šabarić Rubeša.

Trenutno stanje radova

Radove izvodi Zanatska zadruga Gradin iz Rijeke. U prostoru su do sada izvedeni radovi demontaže, rušenja, otvaranja novih otvora i popratni radovi te uklonjene stare instalacije. Izvršeni su radovi na razvodu vodovodnih i elektroinstalacija. Položene su strojarske instalacije, odnosno instalacije grijanja, hlađenja i ventilacije, dok je u dijelu prostora izvedena betonska podloga.

U tijeku su radovi na izradi pregradnih zidova i spuštenog stropa od gips-kartonskih ploča i izrada aluminijske vanjske staklene stijene. Također, uređuje se dio ulaznog prostora na kojem će se postaviti protuklizne keramičke pločice.

Preostali su radovi na postavljanju keramike i sanitarne opreme, montaži vanjske aluminijske staklene stijene, ugradnja unutarnjih vrata, montaži radijatora i klimatizacijskog uređaja, postavljanja rasvjetnih tijela, utičnica i prekidača te radovi gletanja i ličenja.

Valja spomenuti kako je u sklopu priprema za preseljenje Područnog odjela COO, izrađen idejni projekt preuređenja prostora bivše knjižnice, na koji je dalo suglasnost i nadležno Ministarstvo znanosti i obrazovanja te je izrađena projektna dokumentacije preuređenja prostora.

Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka

Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka jedina je ustanova na području Primorsko-goranske županije u kojoj se provodi odgoj, obrazovanje, rehabilitacija, radno i stručno osposobljavanje djece i mladeži s intelektualnim teškoćama i drugim utjecajnijim teškoćama u razvoju, po posebnom nastavnom planu i programu.

Osim matične škole, Centar čine i Područni odjeli Oštro i Fortica u Kraljevici te Vrh i Dobrinj na Krku.

U sklopu Centra djeluje i Područni odjel koji je bio smješten na Baredicama u Rijeci, a djeca polaznici iz tog odjela do završetka preuređenja novih, primjerenijih prostora nastavu pohađaju u glavnoj zgradi Centra za odgoj i obrazovanje na Belvederu.

Prema Odluci o ustroju razrednih odjela za školsku godinu 2022./2023. u Područnom odjelu na Zametu, ustrojena su dva razredna odjela za dvanaest učenika s višestrukim teškoćama za koje se osigurava pojačana briga i zdravstvena skrb. U odjelu će raditi 3 učitelja edukatora rehabilitatora, medicinska sestra, fizioterapeut, njegovateljica, domar, pomoćna kuharica i spremačica.

Podsjetimo, u bivšem prostoru Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka na Baredicama krajem rujna ove godine dovršeno je uređenje i opremanje prostora novog Podcentra predškolskog odgoja Baredice Dječjeg vrtića Rijeka u kojem su otvorene dvije jasličke skupine s dvadesetoro djece jasličke dobi čime je dodatno povećan broj mjesta u gradskim vrtićima za riječke jasličare.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views