TKO JE ŠEF RIJEČKOG PNUSKOK-a? Ne strepi pred moćnicima već ih sprema ‘iza’ rešetaka

Šef riječkog PNUSKOK-a, Božo Barbarić, nakon najnovijih uhićenja u aferi Uljanik, opet je postao glavna vijest

U slučaju Uljanik, javnost će, osim opsežne akcije koja je rezultira uhićenjem 12 bivših i sadašnjih čelnika Uljanika, Barbarića pamtiti i po izjavi koju je dao kao odgovor na tvrdnje odvjetnika Ante Nobila da je tajming uhićenja čelnih politički motiviran.

“Ne bih zabavljao javnost i lupetao svašta, mi svoje aktivnosti radimo u dogovoru s DORH-om. Realizirali smo sve što smo planirali, uhitili smo 12 osoba i obavili pretrage 15 domova i drugih prostorija, uključujući i službene prostorije u 3. Maju i Uljaniku. Radi se o složenom krim istraživanju, uključeno je više od 100 policajaca”, rekao je Barbarić na dan uhićenja za RTL.

Barbarić u svojoj karijeri ima zavidne rezultate. Najviše je uspjeha postigao u istragama vezanim za narko milje odakle je i krenuo 1990. kada se zaposlio u riječkoj policiji. Njegov rad je prepoznao iskusni riječki borac protiv droge Zvonimir Šuperina. Barbarić je brzo napredovao i Šuperinu naposlijetku naslijedio na čelu Odjela za borbu protiv droga. Do 2009. bio je načelnik Službe kriminaliteta droga, Sektora kriminalističke policije Policijske uprave primorsko-goranske. Odlukom tadašnjeg ravnatelja policije Vladimira Fabera, postaje načelnik Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Rijeci.

Kada je na mjesto ravnatelja policije došao Oliver Grbić koji je bio načelnik PU primorsko-goranske, Barbarić postaje šef PNUSKOK-a i seli se u Zagreb.

Međutim, nakon godinu dana se vraća se u Rijeku na čelo regionalnog PNUSKOK-a. Špekuliralo se tada da se u Rijeku vratio jer u Ravnateljstvu nije radio onako kako su od njega zahtijevali, već je inzistirao da se zakon jednako primjenjuje na sve. On sam je tada izjavio da se vraća zbog privatnih razloga, odnosno rođenja djeteta.

Uvažavan je i nagrađivan od policijskih institucija diljem Europe.

Naime, Božo Barbarić i riječki operativci došli su u centar pažnje kada su vodili istragu o aferi Bandić, a taj tim očito nije bio slučajno izabran da vodi baš taj slučaj. Razlog je najvjerojatnije taj što je trebao netko ‘izvana’ da ‘pročešlja’ prvog čovjeka Zagreba, a u prilog timu je išla i njihova profesionalnost te nepristranost. Barbarić i njegova ekipa vodili su akciju ‘Agram’ koja je 2014. godine rezultirala uhićenjem Milana Bandića, Slobodana Ljubičića, Petra Pripuza i drugih. Barbarić je tada rukovodio timom u kojem je bilo uključeno više od 120 policajaca.

Osim toga, vodio je i niz ostalih velikih hrvatskih istraga, pa je između ostalog sudjelovao i u istrazi o Sanaderu.

Njegov tim je istraživao i elitnu prostituciju u Zagrebu kada je otkrio da su prostitutke rekle kako su od Milijana Brkića i njemu bliskih osoba doznale da su pod istragom.

Brojni narkobosovi su dolijali u akcijama razbijanja međunarodnih narkolanaca i presijecanja krijumčarskih putova narkotika, koje je vodio u suradnji s policijom susjednih zemalja, zemalja zapadne Europe i Južne Amerike, od zapljene droge na terminalu Brajdica, do zapljene više od 30 kilograma kokaina kraj Delnica.

Sa slovenskim kolegama je vodio je akciju protiv krijumčara narkotika, čiji se lanac protezao od Albanije do Italije

Vodio je i akciju u kojoj su uhićeni krivotvoritelji novca i otkrivena prva hrvatska ilegalna tiskara eura u Bjelovaru. Za međunarodnu suradnju u rješavanju slučaja ubojstva talijanskog državljanina u Sloveniji, kada je sa svojim timom otkrio ključne dokaze, direktor Policijske uprave Kopar 2012. godine je uručio PNUSKOK-u Rijeka nagradu ‘Brončani policijski znak za suradnju’.

U studenome iste godine Barbarić je ponovno imenovan za šefa riječkog PNUSKOK-a i bio je jedini od četvorice šefova regionalnih centara Policijskog USKOK-a koji je ostao na toj poziciji.
Sanja Petrović
Tomislav Miletić/PIXSELL

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari