ZANIMLJIV PROJEKT

Galerija | „Treasure hunt – Riječka kultura“ pobjednički je projekt “Akcije za 5!”

„Treasure hunt – Riječka kultura“ pobjednički je projekt ovogodišnjeg izdanja „Akcije za 5!“, koju Grad Rijeka i Udruga Delta uspješno provode već sedamnaest godina.

U sklopu projekta „Akcija za 5!“ četrdesetak učenika i učenica iz 12 riječkih srednjih škola te 5 volonterki uz podršku volontera Udruge Delta jučer je cijeli dan u Dječjoj kući osmišljavalo projekte na temu prostora za mlade. Na završnoj raspravi, održanoj u Gradskoj vijećnici, učenici su predstavili svoje projektne prijedloge te glasovali o najboljem.

„Treasure hunt – Riječka kultura“ uključuje osmišljavanje nagradne potrage za blagom na prepoznatljivim riječkim lokacijama kao što su kompleks Benčić ili Gradska ura putem aplikacije, koju će programirati sami učenici, uz organizirano druženje na cilju. Učenici su osmislili projekt s ciljem organizacije događaja, koje će potaknuti mlade Riječane na druženje i međusobno upoznavanje. Pobjednički prijedlog bit će financiran sa pet tisuća kuna iz gradskog proračuna, a učenici i učenice će ga uz mentorstvo Udruge „Delta” realizirati do kraja ove godine.

Na završnom predstavljanju u Gradskoj vijećnici sudionike “Akcije za 5!” pozdravila je pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković, Maja Tatalović, Ured Grada, koordinatorica provedbe projekta ispred Grada Rijeke i Luka Čanković, predsjednik Savjeta mladih Grada Rijeke koji je predstavio učenicima rad Savjeta mladih te dao svoj osvrt na završne prezentacije projekata srednjoškolaca.

Tema ovogodišnje „Akcije za 5!“ proizašla je iz procesa kreiranja novog Programa za mlade Grada Rijeke 2023.-2030, koji se trenutno nalazi na online konzultacijama sa zainteresiranom javnošću.

Prostori za mlade su fizički ili virtualni prostori u kojima mladi mogu provoditi svoje slobodno vrijeme, obrazovati se o različitim temama, samostalno organizirati aktivnosti i kreirati sadržaje. Takvi prostori bi trebali biti pristupačni različitim skupinama mladih, inkluzivni, sigurni, moderni i povezani s drugim sadržajima u lokalnoj zajednici koji potiču osobni razvoj mladih. Tema prostora i sudjelovanja za sve u skladu je s Europskim ciljevima za mlade, u godini koja je proglašena i Europskom godinom mladih.

„Akciju za 5!” provodi Grad Rijeka u suradnji s Udrugom „Delta” iz Rijeke, a cilj projekta je pružiti mogućnosti mladim ljudima između 14 i 19 godina da razviju sposobnosti potrebne za aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka na lokalnoj razini.

U proteklih 17 godina u „Akciji za 5!” sudjelovalo je više od 1.000 mladih, a samo u Gradu Rijeci do sada je sredstvima iz proračuna Grada Rijeke uspješno realizirano 16 pobjedničkih projekta učenika i učenica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari