KREĆE SLOŽENA AKCIJA

Video | U 22 sata u Rijeci će se oglasiti sirena za uzbunu. Kreću pripreme za uklanjanje mine iz riječke luke

Pred Rijekom i njenim građanima je naizgled mirna noć. Grad se tijekom dana pomalo praznio i pripremao za iznimno zahtjevnu akciju uklanjanja protubrodske mine iz luke. Više u videoprilogu!

Iiz riječke luke izmjestile su se sve jahte i brodovi.

Posljednji gosti jutros su napustili botel Marinu

Brod je u 12 godina, koliko je usidren, po drugi put napustio riječku luku. Prvi put 2019. radi remonta, danas radi sigurnosti,uslijed izmiještanja protubrodske mine.

“Ipak, što se tiče same imovine, zbog crvene zone i opasnosti zbog ekspolozije koja je moguća, bolje je da bude u sigurnom. Brod će biti smješten tu preko puta, u Porto Barošu.”, kaže Andrej Kušeta, voditelj botela za Kanal Ri.

Početak akcije večeras u 22 sata označit će sirene opće opasnosti, dok će sama operacija uklanjanja mine započeti sa svitanjem, oko 6 sati ujutro.

Mina se nalazi u podmorju

Ne može se neutralizirati u riječkoj luci, mora se podignuti s dna, izmijestiti na sigurno, i na jednoj sigurnoj udaljenosti od grada će se neutralizirati.”, otkriva Hinko Mance, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Rijeke.

Iz sigurnosnih razloga građani koji žive u tzv. crvenoj zoni, uz neposrednu blizinu obale, bit će evakuirani. Većina njih noć će provesti kod prijatelja, neki u Dvorani mladosti, dok oni u žutoj zoni ostaju u svojim stanovima.

Večeras od 22 sata pa do nedjelje poslijepodne sav promet kao i kretanje građana po crvenoj zoni neće biti dozvoljeno, a ne preporuča se niti kretanje po žutoj zoni.

Riječka tržnica sutra neće raditi…

….pa se danas obavljala i kupovina za sutra.

“Mislim da je ova priprema preozbiljna, ja znam da se treba zaštiti no mislim da jesve preozbiljno shvaćeno.”, mišljenja je jedan građanin.

“No, drugačije se nije pomoglo pristupiti jer izmještanje mine ovoga tipa ipak nije svakodnevna situacija”, ističe načelnik Stožera civilne zaštite Grada Rijeke koji kordinira cijelom operacijom.

“Pristupili smo u pripremi toga ozbiljno, nikad se ne zna što se može zakomplicirati. Zahtjevno je, treba voditi brigu i o ljudima koji će direktno manipulirati, oni donose procjenu što će i kako će nešto napraviti. Operacija je i pod morem i nad morem.”, dodaje Hinko Mance.

Koliko se ovakve akcije zahtjevne zna ronilac i podvodni istraživač Velimir Vrzić koji je do sada pronašao 4 protubrodske mine- jednu na Pećinama, dvije na Pagu i jednu na Susku.

Velimir Vrzić je pronašao 4 protubrodske mine

“Ne bih htio ulaziti u detalje ovoga što se nalazi u samome centru Rijeke, pozvao bi građane da slijede upute civilne zaštite i poželio sreću svim djelatnicima koji će tog dana, dok mi budemo na sigurnom, ući u more i to opasno sredstvo neutralizirati”, kaže Velimir Vrzić, podvodni istraživač.

S obzirom na burne povijesne okolnosti, pronalazak eksplozivnih naprava iz 2.svj.rata u Rijeci nije rijetkost. Uz ovu protubrodsku pronađenu u riječkoj luci u lipnju prošle godine, jučer je otkrivena još jedna. Tijekom izvođenja radova na izgradnji ceste d 403 na Mlaki otkrivena je avionska bomba iz 2. svjetskog rata.

“Pronađena je tijekom iskopa, radnici nisu odmah shvatili o čemu se radi, mislili su da je stari bojler. Kad su napravu očistili, vidjeli se da se radi o eksplozivnoj napravi.” kaže Martin Abramović, ovlašteni zastupnik Hrvatskih cesta.

Na mjesto događaja su odmah stigli policijski službenici i djelatnici za protueksplozijsku zaštitu koji su osigurali područje.

Ovo je druga ekspolozivna naprava pronađena na ovome gradilištu.

Nakon što se ukloni mina iz riječke luke, stručne službe pristupit će uklanjaju avionske bombe, najvjerojatnije sredinom sljedećeg tjedna, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari