PORINUĆE U 3. MAJU

U 3. maju porinut brod, više stotina građana prisustvovalo prvoj plovidbi novogradnje 527

Foto: Maja

U Brodogradilištu 3. MAJ danas je svečano u more porinuta novogradnja 527

Riječ je o samoiskrcavajućem brodu za rasuti teret čiji je naručitelj kanadska tvrtka Algoma Central Corporation.

Porinuće je bilo otvoreno za građanstvo pa se u prostoru Brodogradilišta okupilo više stotina znatiželjnika koji su željeli svjedočiti najsvečanijem trenutku za zaposlenike i radnike brodogradilišta.

Riječ je o samoiskrcavajućem brodu za prijevoz rasutog tereta dužine 225 metara, širine 23,8 m i nosivosti 29.300 tona.

Brod će imati posadu od 20 članova, a kao posebnost ima uređaj za samoiskrcavanje koji mu omogućuje veliku fleksibilnost u operativnom korištenju broda.

Imat će maksimalnu brzinu od 14 čvorova, plovit će u području Velikih jezera, Kanada (tzv. „Lake size“), te će vijati zastavu Kanade.

Prva dva broda za istog naručitelja, manjih veličina (duljine 200 m), ali istih ostalih tehničkih karakteristika (Algoma Innovator, Algoma Intrepid) izgrađeni su također u 3. maju i isporučeni brodovlasniku 2018., odnosno 2020. godine.

Prema riječima brodovlasnika, ovi brodovi pokazali su se kao izuzetno uspješni i kvalitetni u operativnom radu. Ovakvih brodova („lake size“) u aktualnoj svjetskoj floti ima vrlo malo, odnosno u tržišnoj niši brodova za rasuti teret od 13.617 brodova, tek ih je 196 ovog tipa (1,4 %).

Uzevši u obzir činjenicu da trenutno u svjetskoj floti trgovačkih brodova ima ukupno 66.633, ovi brodovi čine tek 0,29 %.

Sposobnost gradnje ovakvih specifičnih i tehnološki vrlo zahtjevnih brodova daje još veći značaj uspjehu 3.MAJ Brodogradilišta.

Foto: Maja

U ovom trenutku brodogradilište zapošljava oko 610 vlastitih zaposlenika te oko 300/350 kooperanata.

U Knjizi narudžbi su trenutno 2 broda, 2 pontona i trup jedne jahte (Nov. 527, 735, 736, 737, 738), ukupne vrijednosti oko 62 mil. EUR.

Uz ove ugovorene poslove brodogradilište dodatno zapošljava kapacitete i s ostalim radovima (izrada sekcija, čeličnih konstrukcija i sl.) čime se osigurava zaposlenost kapaciteta brodogradilišta u narednom periodu.

Sukladno aktualnoj potražnji na tržištu, brodogradilište intenzivno radi na ugovaranju novih poslova, čime bi se dodatno popunili kapaciteti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari