U Art-kinu otvorena 53. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Jučer je u riječkom Art-kinu i službeno otvorena 53. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Festival su otvorili prošlogodišnji pobjednici Revije, mladi filmaši iz Rijeke nakon pozdravnih govora organizatora, Hrvatskog filmskog saveza, Art-kina i Grada Rijeke.

„Čast mi je pozdraviti Vas ovdje 53. puta na ovoj najstarijoj reviji dječjeg filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj. Ova je Revija putovala po cijeloj Hrvatskoj, a započela je u Zagrebu te nakon Rijeke seli u Makarsku iduće godine“ najavila je gospođa Vera Robić Škarica.

Gradonačelnik grada Rijeke prilikom otvorenja poželio je dobrodošlicu svim mladim filmašima te naglasio kako je Rijeka bila filmski grad u prošlosti, ali kako je to još uvijek i sada, te se nada da će upravo neki od naših najmlađih filmaša svoju budućnost naći u hrvatskom filmu.

Svečano otvorenje festivala uveličao je i zbor Josip Kaplan.

revija2

Nakon prve projekcije filmova, mladi žiri kratko je intervjuirao autore o metodama nastanka filma te su u tajnosti dodijeljene i prve ocjene.

U Art-kinu Rijeka predstavljen je i dvobroj Hrvatskog filmskog ljetopisa uz diskusiju i približavanje tema ljetopisa najmlađoj publici. Naglašena je i tendencija ljetopisa postajanju akademskog štiva, a i u ovom dvobroju nekoliko je tekstova koji nastavnicima mogu poslužiti kao priprema za nastavu medijske kulture. Ljetopis su predstavili suradnici Diana Nenadić, Mirela Ramljak Purgar i Silvestar Mileta.

Mlade filmaše danas očekuje dan pun projekcija, (a žiri i dan pun ocijenjivanja) ali i radionički programi primjenjivi u njihovom daljnjem filmskom radu. Osnovnoškolci će naučiti ispričati filmsku priču u jednoj minuti, izraditi optičku igračku, dobit će osnovno znanje o filmskoj kritici te snimiti film u jednom kadru.

Za to vrijeme, njihovi voditelji poslušat će predstavljanje knjige „Konačno nakon nikad – izazov medijskih izazova“, odnosno radne bilježnice medijske kulture profesorice Marine Zlatarić.

revija filmskog stvaralastva

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari